Abrupt einde voor Scryption

None

Het Tilburgse museum Scryption, dat onder meer 200 schrijfmachines van W.F. Hermans bezit, is vanaf vandaag wegens geldgebrek gesloten. Gisteren was het museum, dat 22 jaar lang bestond, voor het laatst open. Bezoekers konden de afgelopen twee weken gratis naar binnen.

„Triest”, noemt museumdirecteur Jolande Otten de sluiting. Het museum kan niet langer voortbestaan omdat de gemeente Tilburg de subsidie aan het museum voor schriftelijke communicatie en sociale media stapsgewijs stopzet. Per 1 januari is 80.000 euro geschrapt van de 210.000 euro die Scryption jaarlijks van de gemeente ontving. Per 1 januari volgend jaar schrapt de gemeente de subsidie volledig.

Tilburg moet vanaf dit jaar structureel 20 miljoen euro bezuinigen. „Hoeveel er precies op cultuur wordt gekort, weten we nog niet”, zegt een woordvoerder. „Zeker is wel dat er niet alleen bezuinigd wordt op Scryption maar ook op andere musea, podia en andere culturele instellingen.

Volgens Scryption-directeur Otten was het niet mogelijk met het resterende bedrag het museum dit jaar nog open te houden. „Het besluit brengt ons in acute geldproblemen. Acht medewerkers en vier freelancers worden per 1 maart ontslagen. Daar hoor ik zelf ook bij.” Twee medewerkers blijven tot het einde van het jaar, om onder meer de belastingen en de administratie af te handelen. Daarna staan zij ook op straat.

Naast de gemeentelijke subsidie ontving het museum incidentele bijdragen van de provincie Noord-Brabant, de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds. „Die subsidies waren niet structureel, maar werden verstrekt voor losse projecten”, legt Otten uit.

Het museum trok ruim 20.000 bezoekers per jaar. De collectie wordt nu ingepakt en ondergebracht in het depot van een „bevriende organisatie”. Het materiaal blijft in het bezit van de stichting Scryption.

Het museum werkte met de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam samen aan een project over de Canadese mediawetenschapper Herbert Marshall McLuhan. Studenten bereidden een tentoonstelling voor die niet alleen in Nederland te zien zou zijn, maar waarvoor ook in Berlijn en in Parijs belangstelling was. Om dat project af te ronden is er een nieuwe organisatie opgericht, genaamd Npuntnul.