Aanslag op Congreslid Giffords was gepland

** ADDS NAME OF VICTIM, REP. GABRIELLE GIFFORDS ** Emergency personnel use a stretcher to move Rep. Gabrielle Goffords, D-Ariz., after she was shot in the head outside a shopping center in Tucson, Ariz. on Saturday, Jan. 8, 2011. (AP Photo/James Palka)
** ADDS NAME OF VICTIM, REP. GABRIELLE GIFFORDS ** Emergency personnel use a stretcher to move Rep. Gabrielle Goffords, D-Ariz., after she was shot in the head outside a shopping center in Tucson, Ariz. on Saturday, Jan. 8, 2011. (AP Photo/James Palka) AP

De 22-jarige verdachte van de aanslag op het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords is gisteren aangeklaagd wegens moord met voorbedachten rade. Jared Lee Loughner wordt vanmiddag lokale tijd voorgeleid in het gerechtshof in Phoenix.

Loughner schoot zaterdagochtend lokale tijd zes mensen dood bij een aanslag op Giffords tijdens een politieke bijeenkomst voor een supermarkt in Noordwest-Tucson. De Democraat werd in haar hoofd geraakt, maar is succesvol geopereerd en wordt kunstmatig in coma gehouden, volgens artsen. Onder de doden zijn de federale districtsrechter John Roll (63) en een 9-jarige meisje, Christina Taylor Green. Naast Giffords vielen er nog dertien gewonden.

Bij een huiszoeking vond de politie gisteren bewijzen dat Loughner de daad had voorbereid. Op een papier in een kluis in zijn ouderlijk huis waar hij woonde, stonden de handgeschreven woorden „Ik heb vooraf gepland”, „Giffords”, „mijn aanslag”, met daaronder vermoedelijk de handtekening van Loughner. Een duidelijk motief voor de aanslag ontbreekt vooralsnog. Loughner staat bij voormalige studiegenoten bekend als een verwarde, contactgestoorde man. Berichten die hij op internet plaatste getuigen van woede jegens de Amerikaanse overheid.

Loughner heeft Giffords zeker eenmaal ontmoet tijdens een soortgelijke bijeenkomst in 2007. In Loughners huis is een brief van Giffords gevonden waarin zij hem bedankt voor zijn aanwezigheid. Volgens getuigen stelde Loughner haar bij die gelegenheid de cryptische vraag: „Wat stelt de regering voor als woorden geen betekenis hebben?” Loughner zou achteraf boos zijn geweest over Giffords summiere antwoord.

Giffords, sinds 2007 lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maakt het naar omstandigheden goed, volgens artsen. Ze werd binnen veertig minuten na de aanslag geopereerd. Loughner beschoot haar van achteren van ruim een meter afstand. De kogel heeft alleen haar linkerhersenhelft geraakt en er is niet veel weefsel kapot. Haar schedel is voor een groot deel verwijderd om ruimte te geven aan de zwelling. Haar herstel kan maanden tot jaren duren, is de verwachting van artsen.

Loughner wordt op vier punten aangeklaagd voor moord en daarnaast voor een poging tot moord op een Congreslid. Mogelijk volgen er meer aanklachten.

In Washington is geschokt gereageerd op de schietpartij. Het programma in het Huis van Afgevaardigden is deze week opgeschort. Op de agenda stond onder meer een stemming over de afschaffing van de zorgwet van president Obama. „Deze onmenselijke daad zou en zal ons niet moeten weerhouden van onze taak als afgevaardigden en de vervulling van onze ambtseed”, zei de voorzitter van het Huis, John Boehner, gisteren in een verklaring. „Geen daad, hoe wreed ook, mag ons van onze plicht weerhouden.” (AP, Reuters)

Een dagelijkse scheldpartij: Drie

Commentaar: Twee