'50Plus' hoopt op cruciale rol in senaat

Gratis bus, tram en metro voor senioren na negen uur. AOW vanaf 65 jaar, een geleidelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek en een halvering van het aantal generaals.

Dat zijn enkele voornemens van de nieuwe ouderenpartij 50Plus, die vanochtend bekendmaakte in alle provincies aan de Statenverkiezingen mee te zullen doen. Voormalig PvdA-senator en mede-oprichter van Leefbaar Nederland Jan Nagel (71) is lijsttrekker voor de Eerste Kamer, gevolgd door oud-hoogleraar Kees de Lange (67), voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. Nummer vier is de 80-jarige oud-staatssecretaris – „en nog steeds fervent deelnemer aan de vierdaagse” – Michel van Hulten (PPR). Hij wordt gevolgd door Henk Krol (60), hoofdredacteur van de Gay Krant en voormalig voorlichter van de VVD-fractie.

Inzet is het verbeteren van de financiële positie van ouderen. „Het kabinet-Rutte geeft onbeschaamd toe dat ouderen 10 procent hebben ingeleverd. Dat wordt alleen maar meer met de hogere zorgkosten”, aldus Nagel. „Januari wordt een rampmaand voor ouderen.” Hij wil proberen een cruciale rol in de senaat te spelen, waar het kabinet-Rutte nu nog geen meerderheid heeft. „Zelfs met slechts twee of drie zetels kunnen we een sleutelpositie in handen krijgen.”

Op de 50Plus-districtslijsten staan onder anderen een aantal oud-burgemeesters en -rechters. Dammer Ton Sijbrands, schaker Hans Böhm, oud-wielrenner Cees Priem, voormalig „tv-icoon” Koos Postema en voormalig politievoorlichter Klaas Wilting zijn lijstduwer. „Aan deze lijst hebben we zestien maanden keihard gewerkt.”

Commentaar:TweeZetels gegarandeerd: pagina 4