Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Zeventig procent bevolking tegen nieuwe missie Afghanistan’

Zeventig procent van de Nederlanders is tegen de plannen van het kabinet-Rutte om een politietrainingsmissie naar Afghanistan te sturen. Dat meldt het bureau Peil.nl van Maurice de Hond vandaag.

Binnen geen enkele politieke partij is een meerderheid voor de uitzending te vinden, ook niet binnen de VVD van premier Rutte. Precies 50 procent van de kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar VVD stemden is tegen de uitzending terwijl slechts 42 procent de plannen steunt is.Daarmee zijn de VVD’ers wel het positiefst. Onder CDA-stemmers is slechts 37 procent voor.

Onder de kiezers van gedoogpartner PVV is maar liefst 85 procent tegen uitzending. Vergelijkbare cijfers scoren PvdA (88 procent) en SP (92 procent). Ook bij GroenLinks is meer dan tweederde tegen.

Opvallend is het cynisme onder de kiezers over het optreden in Afghanistan. Wisselende meerderheden van de bevolking zijn het eens met stellingen als ‘ze zeggen wel 2014 maar het zal wel weer langer duren’,  ’470 miljoen is zonde van het geld in tijden van bezuinigingen’, ‘Nederland loopt teveel aan leiband VS’, en ‘het Westen zou niet actief moeten zijn in Afghanistan’.

Het resultaat is dat de regeringspartijen weer iets van hun populariteit hebben moeten inleveren ten opzichte van vorige maand. Bij het CDA lijkt er geen einde te komen aan de kaalslag. De partij zou nog slechts 17 zetels halen (was 21 bij de verkiezingen vorig jaar). De VVD staat op 33 (was 31 bij de verkiezingen). Alleen dankzij de populariteit van de PVV (nu 28; in TK 24 zetels) zou de coalitie haar Tweede Kamermeerderheid behouden.