Skobrev en Sábliková Europese kampioenen allround

De Rus Ivan Skobrev na het passeren van de finish op de tien kilometer vandaag. Foto Reuters / Max Rossi

Ivan Skobrev is vandaag voor het eerst in zijn loopbaan Europees kampioen allround geworden. De Rus won in het Italiaanse Collalbo de afsluitende 10.000 meter in 13.39,80 minuten. Bij de vrouwen won de Tsjechische Martina Sábliková voor de derde keer.

Jan Blokhuijsen sloot het toernooi af als tweede, voor Koen Verweij. Wouter Olde Heuvel viel net naast het podium met de vierde plaats. De niet geheel fitte Renz Rotteveel moest genoegen nemen met de elfde stek.

Skobrev verdedigde op de tien kilometer vanmiddag een voorsprong van 0.48 seconden op Blokhuijsen. Lange tijd leek het er op dat de schaatser van TVM die achterstand goed ging maken, maar Skobrev wist in de laatste ronden van zijn rit tegen Verweij flink te versnellen. Hij volgt nu Sven Kramer op, die de afgelopen vier jaar de titel opeiste.

Olde Heuvel, die vorige week nog de Nederlandse allroundtitel opeiste, noteerde de tweede tijd op de 10.000 meter in 13.40,18 minuten. In een onderlinge confrontatie troefde hij daarmee Blokhuijsen af, die 13.41,44 klokte. Verweij schaatste naar de vierde tijd in 13.47,59, voor Havard Bokko (13.51,16). Rotteveel eindigde als elfde en laatste in 14.33,83.

Martina Sábliková sloeg op de afsluitende 5 kilometer eenvoudig de aanval af van Ireen Wüst die het zilver opeiste. Brons was voor Marrit Leenstra. Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis eisten de vierde en vijfde plaats op.

Wüst was door een slechte 500 meter verooordeeld tot een inhaalrace vandaag. De 2,67 die ze op de slotafstand goed moest maken was te veel gevraagd tegen de winnares van het goud in Vancouver op die afstand. Sábliková liet haar rivale niet ontsnappen. (Novum)

Bekijk de samenvattingen van alle afstanden hier.

Een zegevierende Martina Sábliková met, op de voorgrond, Ireen Wüst. Foto Reuters / Max RossiEen zegevierende Martina Sábliková met, op de voorgrond, Ireen Wüst. Foto Reuters / Max Rossi

    • Hans van der Lugt