Schietpartij is een keerpunt – maar in welke richting?

Eli Chavez, 7, attends a candlelight vigil at the Tucson University Medical Center after U.S. Representative Gabrielle Giffords (D-AZ) was shot in Tucson, Arizona January 8, 2011. A gunman shot Giffords in the head, seriously wounding her, and killed six other people in a shooting rampage at a public meeting in Tucson on Saturday. Giffords, beginning her third term in the U.S. House of Representatives, was in critical condition after surgery at Tucson University Medical Center and doctors said they were cautiously optimistic about her prospects for recovery. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Eli Chavez, 7, attends a candlelight vigil at the Tucson University Medical Center after U.S. Representative Gabrielle Giffords (D-AZ) was shot in Tucson, Arizona January 8, 2011. A gunman shot Giffords in the head, seriously wounding her, and killed six other people in a shooting rampage at a public meeting in Tucson on Saturday. Giffords, beginning her third term in the U.S. House of Representatives, was in critical condition after surgery at Tucson University Medical Center and doctors said they were cautiously optimistic about her prospects for recovery. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS) Een jongen bij een wake voor Gabrielle Giffords in Tucson. Foto Reuters / Eric Thayer

De schietpartij in Tucson heeft in de Verenigde Staten een discussie ontlokt over de harde, politieke retoriek in het land. The New York Times heeft een analyse.

De krant spreekt van de vlak na de aanslag van internet verwijderde ‘roekeloze retoriek’, zoals de hitlist van Sarah Palin en uitspraken van bloggers over Giffords, die in het licht van de schietpartij verkeerd kunnen worden opgevat.

In het stuk wordt de vraag opgeworpen of dit een einde maakt aan de huidige manier van politiek bedrijven, of dat het juist een nieuwe periode van nog erger haatzaaien inluidt.

“It wasn’t clear Saturday whether the alleged shooter in Tucson was motivated by any real political philosophy or by voices in his head, or perhaps by both. But it’s hard not to think he was at least partly influenced by a debate that often seems to conflate philosophical disagreement with some kind of political Armageddon.”

Het verschil met dergelijke maatschappelijke keerpunten in het verleden is, volgens de analyse, de nieuwe politieke cultuur op blogs, Twitter en kabeltelevisie, waar de donkere visie van politieke extremisten gemakkkelijk en op luide toon wordt versterkt voor winst of politiek gewin.

Lees het hele stuk hier bij de New York Times. Bekijk ook wat de sheriff in Tucson, Clarence Dupnik, zegt over het harde politieke klimaat, vlak na de schietpartij in zijn district. Hier een interview met Gabrielle Giffords over onder meer Sarah Palin en haar ‘hitlist’.

    • Peter van der Ploeg