Remco Campert wint Gouden Ganzeveer

Remco Campert en Deborah Wolf op het het 75-e BOEKENBAL ( CPNB) in de Amsterdamse Stadssschouwburg. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 9 maart 2010
Remco Campert en Deborah Wolf op het het 75-e BOEKENBAL ( CPNB) in de Amsterdamse Stadssschouwburg. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 9 maart 2010 Remco Campert en Deborah Wolf op het Boekenbal in maart vorig jaar. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

Dichter en schrijver Remco Campert wint de tiende Gouden Ganzenveer. Dat heeft de Academie De Gouden Ganzenveer vandaag bekend gemaakt.

De Academie “roemt Campert om zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven. Ook de jongste generaties waarderen zijn werk, dat in 2011 een periode van zestig jaar beslaat. [...] Zijn karakteristieke stem maakt hem ook geliefd op het podium.”

In augustus vorig jaar schreef recensent Pieter Steinz in NRC Boeken het volgende over de laatste publicatie van Campert, de verhalenbundel Om vijf uur in de middag:

“Om vijf uur in de middag is een ode aan de zin, maar ook een mooie variatie op de oude Campertthema’s, van jeugdige hemelbestorming tot verloren liefde. Kniesoren mogen zeggen dat 130 dunbedrukte pagina’s wat weinig is voor een volwaardige verhalenbundel, maar zoals altijd gaat het om het soortelijk gewicht. Dit is genoeg: een stuk of wat verhalen - tenminste als Campert ze geschreven heeft.”

Academie De Gouden Ganzeveer staat onder voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De prijs bestaat sinds 1955, maar onderging tien jaar geleden een gedaanteverandering. Sindsdien wordt hij jaarlijks uitgereikt. Laureaten sinds 2002 zijn Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De prijsuitreiking heeft plaats op donderdag 7 april in Amsterdam.

    • Hans van der Lugt