Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Lijst gevaarlijke stoffen Chemie-Pack bekend gemaakt

De lijst met alle gevaarlijke stoffen die lagen opgeslagen bij Chemie-Pack is vrijgegeven. Dat heeft de gemeente Moerdijk zondagavond bekendgemaakt. De lijst bestaat uit ruim vijftig pagina’s en is onder meer in te zien via de website van de gemeente Moerdijk.

Op de lijst staan honderden chemische stoffen die op het moment van de brand in het Moerdijkse pand aanwezig waren. Ze worden door het bedrijf, dat chemicaliën opslaat en verwerkt, omschreven als brandbare, giftige en bijtende stoffen.

De lijst werd niet eerder openbaar gemaakt, bericht persbureau Novum, omdat justitie hem in beslag had genomen voor onderzoek naar de oorzaak van de brand. Omdat veel mensen wilden weten welke stoffen er in het bedrijf lagen tijdens de brand, heeft het OM besloten dat de lijst niet langer geheim hoeft te blijven.

De brand brak afgelopen woensdag door nog onbekende oorzaak uit. Het is nog niet duidelijk aan welk risico omwonenden zijn blootgesteld. De resultaten van onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van roetdeeltjes die na de brand zijn neergedaald duurt nog een paar dagen, laat de gemeente weten. Eerder was de verwachting dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag met onderzoeksresultaten zou komen. Eerder werd bekend dat bluswater kankerverwekkende stoffen bevat.

De politie en brandweer houden zondag en maandag bijeenkomsten voor alle hulpverleners die bij de brand betrokken zijn geweest. Ze worden onder meer geïnformeerd over wat ze moeten doen als ze gezondheidsklachten hebben.

Eerder werd al bekend dat tientallen agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers die betrokken waren bij de brand kampen met gezondheidsklachten. Ze hebben last van prikkende ogen, huidaandoeningen en irritaties aan de luchtwegen.

Het RIVM liet gisteren weten dat er geen groot onderzoek naar de gezondheidseffecten van de brand komt. Burgemeester Peter van der Velden van Breda vroeg het ministerie van Volksgezondheid eerder op de dag om zo’n onderzoek. Het RIVM wil eerst de resultaten van aanvullende metingen afwachten.

De inwoners van Moerdijk krijgen zondagavond een brief over de laatste stand van zaken.