Giffords’ toestand kritiek, artsen optimistisch

Mike Scionti, of Tucson, places flowers outside the offices of U.S. Rep. Gabrielle Giffords, D-Ariz., during a candlelight vigil for Giffords Saturday, Jan. 8, 2011 in Tucson, Ariz. Giffords was shot in the head earlier in the day during a speech at a local supermarket. (AP Photo/Matt York) Een wake bij het kantoor van Giffords in Tucson. Foto AP / Matt York

Congreslid Gabrielle Giffords (40) ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De dokters zijn voorzichtig optimitisch over haar overlevingskansen. Zes anderen vonden de dood in de schietpartij, waarbij Giffords door het hoofd werd geschoten, gisteravond in Arizona.

Onder de doden is de federale rechter John Roll, en een negenjarig meisje, de op 9/11 geboren Christina Taylor Greene. Twaalf anderen raakten gewond. De schutter, Jared Lee Loughner (22) is opgepakt, maar er wordt nog gezocht naar een eventuele medeplichtige. Er zijn aanwijzingen dat Loughner voor de schietpartij bij een 50-jarige man in de auto zat. Naar hem wordt nu gezocht.

Loughner schoot volgens ooggetuigen in het wild op de menigte, die op een bijeenkomst van Giffords waren afgekomen. De politie ondervraagt hem en zoekt een motief, maar daar is weinig over duidelijk. Loughner heeft eerder doodbedreigingen geuit, maar niet tegen Giffords. Agenten noemenden de schutter labiel’ en vermoeden dat hij niet alleen heeft gehandeld. Er zijn filmpjes opgedoken waarin hij zich voorstelt en zijn anti-overheidssympathieën uit. De politie bekijkt ook de, inmiddels niet meer zichtbare, Myspace-pagina van de verdachte, waarop hij enkele uren voor de schietpartij een afscheidsbericht heeft achtergelaten. In het bericht vraagt hij zijn vrienden niet boos op hem te zijn.

Giffords had een bijeenkomst georganiseerd om haar kiezers de mogelijkheid te geven rechtstreeks met haar in contact te komen. De schutter viel ineens aan en schoot zo’n 20 schoten af op Giffords en de menigte eromheen.

Een slachtoffer wordt door hulpdiensten weggevoerd. Foto AP / James PalkaEen slachtoffer wordt door hulpdiensten weggevoerd. Foto AP / James Palka

Eerder bedreigingen aan adres Giffords
Het congreslid had eerder gewaarschuwd dat de verhitte politieke situatie had gezorgd voor bedreigingen aan haar adres. Giffords had voor de controversiële zorgwet van Barack Obama gestemd. Haar kantoor in Arizona werd verwoest en ze ontving gewelddadige bedreigingen.

Vorig jaar bekiritiseerde Giffords Sarah Palin, die een landkaart had uitgebracht waarop politieke tegenstanders met een wapenvizier waren aangegeven. Giffords zei toen: “Als mensen zoiets doen, moeten ze zich realiseren dat er consequenties aan zitten.” Bij de kaart had Palin de tekst “This is just the first salvo in a fight to elect people across the nation who will bring common sense to Washington” geschreven. De site van Palin met de kaart is snel uit de lucht gehaald, maar is nog wel te zien op haar Facebookpagina.

Het Amerikaanse congres heeft een stemming over de hervormingen van de zorgwet uitgesteld. Barack Obama sprak van een ‘zinloze en verschrikkelijke geweldsuiting die geen plek heeft in een vrije samenleving.’

Reuters heeft deze foto uitgegeven van de verdachte, Jared Lee Loughner. Het is een foto uit een jaarboek uit 2006, maar het is niet zeker dat de foto ook uit dat jaar komt. Het persbureau ontving de foto van een klasgenoot van Loughner. Ze zaten op de Mountain View High School in Tucson. Foto ReutersReuters heeft deze foto uitgegeven van de verdachte, Jared Lee Loughner. Het is een foto uit een jaarboek uit 2006, maar het is niet zeker dat de foto ook uit dat jaar komt. Het persbureau ontving de foto van een klasgenoot van Loughner. Ze zaten op de Mountain View High School in Tucson. Foto Reuters

    • Peter van der Ploeg