Giffords ‘naar omstandigheden’ in goede conditie na kogel door hoofd

Artsen G. Michael Lemole, Jr. (links) en Peter Rhee van het University Medical Center tijdens een persconferentie over de toestand van Gabrielle Giffords in Tucson, Arizona, vandaag. Foto AP / Chris Carlson

Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords doet het volgens artsen naar omstandigheden goed, na gisteren door het hoofd te zijn geschoten.

Giffords wordt kunstmatig in comateuze toestand gehouden “zodat ze niet lijdt”, aldus artsen van het academisch ziekenhuis in Tucson, Arizona, tijdens een persconferentie om 6 uur Nederlandse tijd, maar op momenten dat ze bijkomt is communicatie mogelijk. Ze kan simpele opdrachten opvolgen maar niet praten.

De kogel ging door de linkerzijde van haar hoofd. Artsen hebben een deel van haar schedel tijdelijk moeten verwijderen. Ze wilden niet speculeren in welke mate Giffords zou kunnen herstellen of hoeveel blijvende schade er zou zijn.

Één van haar artsen karakteriseerde de situatie als volgt:

“When you get shot in the head and a bullit goes through your brain - the chances of you living are very small and the chances of you waking up and being able to follow commands are even much smaller than that. Sofar this has been a very good situation.”

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Bij de aanslag gistermiddag (Nederlandse tijd) door een 22-jarige man kwamen zes mensen om het leven, waaronder een rechter en een meisje van negen.

Er is veel kritiek sindsdien op het politieke klimaat in de VS - en in het bijzonder op de Republikein Sarah Palin die Democraat Giffords op haar ‘hitlist‘ had staan omdat ze vorig jaar vóór de hervorming van het gezondheidsstelsel heeft gestemd.

    • Hans van der Lugt