Giffords over geweld en Sarah Palin

South Sudanese women wait in the line to vote during the referendum in Juba, south Sudan January 9, 2011. REUTERS/Goran Tomasevic (SUDAN - Tags: ELECTIONS POLITICS IMAGES OF THE DAY)
South Sudanese women wait in the line to vote during the referendum in Juba, south Sudan January 9, 2011. REUTERS/Goran Tomasevic (SUDAN - Tags: ELECTIONS POLITICS IMAGES OF THE DAY)

De gisteravond in Tucson neergeschoten Gabrielle Giffords reageerde vorig jaar in een interview op de vernieling van haar kantoor nadat ze voor de nieuwe zorgwet had gestemd. ‘Er moet gas worden teruggenomen als de zaken te verhit raken.’

MSNBC wil weten of het moddergooien tussen de twee partijen gewelddadigheid oproept, en of dat haar bang maakt. Bang is Giffords niet, zegt ze. Ze roemt juist de democratie in de VS en hoopt dat de democratische boodschap sterker is. Ze waarschuwt wel voor de harde manier van campagnevoeren van politici.

Op de vraag of de Republikeinen geweld duidelijker moeten afkeuren haalt ze de ‘hitlist’ van Sarah Palin aan.

“When people do that, they’ve got to realize there’s consequences to that.”

Oorlogsretoriek en campagneretoriek is al jaren hetzelfde, zegt de interviewer, en Giffords wordt gevraagd of Palin het wel echt zo bedoelde. Haar antwoord: “Ik ben Sarah Palin niet, maar ik kan wel zeggen dat ik het in al mijn jaren hier nog nooit zo heb gezien.”