Franse gijzelaars Niger gedood

View taken inside of "Le Toulousain" restaurant in Niamey on January 8, 2011 a day after gunmen abducted two Frenchmen from the restaurant. Niger security forces on January 8, 2011 located and exchanged fire with the kidnappers of two Frenchmen snatched at gunpoint from a restaurant in the capital, but held off for fear of wounding the hostages. AFP PHOTO / Boureima HAMA
View taken inside of "Le Toulousain" restaurant in Niamey on January 8, 2011 a day after gunmen abducted two Frenchmen from the restaurant. Niger security forces on January 8, 2011 located and exchanged fire with the kidnappers of two Frenchmen snatched at gunpoint from a restaurant in the capital, but held off for fear of wounding the hostages. AFP PHOTO / Boureima HAMA Restaurant Le Toulousain, waar de twee Fransen werden gekidnapt. Foto AFP / Boureima Hama

In Niger zijn twee Franse gijzelaars na een reddingspoging gedood. Franse troepen probeerden de twee te bevrijden maar kwamen niet meer op tijd.

De Fransen waren vrijdag gekidnapt door vier gewapende mannen. Franse troepen vonden hun twee lichamen gisteravond bij de grens met Mali, nadat de militairen in gevecht waren geraakt met de kidnappers.

Onduidelijk is wie de kidnappers zijn, of wat hun motieven waren. Niemand heeft de gijzeling opgeëist. De Franse president Nicolas Sarkozy noemde de moord ‘laf en barbaars’.

Vijf andere Fransen, die in september werden gegijzeld in Niger, worden waarschijnlijk vastgehouden in Mali. Zij worden vastgehouden door Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM).

In juli 2010 vochten Franse militairen samen met Mauritanische tegen AQIM in Mali. Vertegenwoordigers van AQIM zeiden toen dat Sarkozy ‘de poorten naar de hel heeft opengezet’.

    • Peter van der Ploeg