Doden bij rellen in Tunesië

(FILES) In this photograph taken on December 23, 2010 demonstrators clash with security forces in Sidi Bouzid, 265 km from the capital Tunis for a third day running follwing the attemted self immolation of Mohammed Bouazizi. The young Tunisian who set himself alight last month in a protest that sparked days of social unrest has died, his relatives told AFP on January 5, 2011, confirming an announcement by Paris-based rights groups. Mohamed Bouazizi, a 26-year-old graduate, doused himself in petrol and set himself alight on December 17 in Sidi Bouzid, central Tunisia, in a protest against unemployment that sparked days of rioting by jobless young people. AFP PHOTO / STR Rellen in Sidi Bouzid, Tunesië, eind vorig jaar. Foto AFP / STR

Bij rellen in een Tunesisch dorp zijn zeker twee mensen omgekomen. Ze kwamen om in schermutselingen met de politie, waarbij ook acht gewonden vielen. Ooggetuigen spreken van minstens vier doden.

De doden vielen volgens Reuters toen de politie in Thala, bij de Algerijnse grens, uit zelfverdediging het vuur opende. Ze zouden eerst waarschuwingsschoten hebben afgelost, maar kregen de menigte niet in bedwang. Het persbureau zegt dat op basis van een anonieme bron bij het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De demonstranten zouden benzinebommen en stenen hebben gegooid naar overheidsgebouwen en een politiestation. Volgens ooggetuigen werd het leger ingezet in Thala, maar dat is niet bevestigd door de autoriteiten.

In Tunesië zijn de laatste weken door het hele land rellen. Veel van de demonstranten zijn boos over de werkloosheid, maar volgens de autoriteiten wordt de menigte opgestookt door een minderheid die het land wil ontregelen. Ook in buurland Algerije zijn om dezelfde reden rellen uitgebroken.

    • Peter van der Ploeg