Dader aanslag Giffords handelde alleen en mogelijk met opzet

De 22-jarige Jared Loughner, vandaag aangeklaagd voor de aanslag op Gabrielle Giffords, in maart vorig jaar. Foto AP / Arizona Daily Star / Mamta Popat

In de woning van de verdachte van de aanslag op het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords zijn aantekeningen gevonden met teksten als “I planned ahead,” “My assassination,” en “Giffords”. Dit bericht The New York Times vanavond op haar blog over de aanslag op Giffords.

Ook is inmiddels duidelijk dat verdachte Jared Loughner alleen handelde. De zoektocht naar een tweede man die was gefotografeerd door een veiligheidscamera, is door de FBI stopgezet. Dit heeft de lokale politie in Arizona vanavond bekend gemaakt, zo bericht het politieke blog Politico.

De tweede man bleek een taxichauffeur te zijn die met de verdachte, Jared Loughner, een supermarkt was binnengelopen omdat Loughner geen contant geld had om de taxi te betalen. De politie had de foto van de taxichauffeur openbaar gemaakt om de zoektocht te versnellen.

Tegen Loughner is vandaag een aanklacht ingediend wegens moord (twee maal) en poging tot moord (drie maal). Meer aanklachten zullen volgen op dit beperkte (er vielen zes doden) aantal, zei FBI-topman Robert Mueller gisteren. De precieze inhoud zal afhankelijk zijn van de verdere bevindingen in het onderzoek naar Loughner.

Loughner verschijnt vandaag voor de rechter. Enkele uren voordat de hoorzitting begint, wordt door president Barack Obama om 17.00 uur Nederlandse tijd een moment stilte betracht voor de slachtoffers en hun nabestaanden.
De 22-jarige verdachte is aangeklaagd voor de poging tot moord op een congreslid, twee moorden op personen die in dienst zijn van de federale overheid en twee pogingen tot moord op personen die in dienst zijn van de federale overheid. Verwacht wordt dat er meer aanklachten zullen volgen.

Een aanklacht wegens “terrorisme” behoort ook tot de mogelijkheden, aldus Mueller, die de daad Loughner betitelde als “een aanval op onze instituties, op onze manier van leven”.

Politico ziet een link tussen de gedachten van Loughner over onder meer mind control zoals uiteengezet in deze video en voormannen van radicaal rechts in de VS.

    • Hans van der Lugt