Zoet Hotel

Na een schaatstocht belandde ik bij toeval in hotel Bitter & Zoet in Veenhuizen (Drenthe). Dit hotel, twee jaar geleden geopend, is een van de 150 gerestaureerde monumenten in het voormalige veenkoloniedorp.

Bitter & Zoet heeft de uitstraling van een hip stadshotel: met een eigen bakkerij en sauna. Het profileert zich bovendien als ‘gezondheidsacademie’, met diverse programma’s en voorzieningen voor lichaam en geest. Daarvoor is in enkele kamers het sanitair aangepast en kan medische apparatuur worden aangesloten.

Begin 19de eeuw deed het gebouw dienst als hospitaal voor landlopers, armen en wezen. Omdat het hotel is omgeven door drie gevangenissen biedt het ook verblijf aan familieleden die gevangen komen bezoeken. In een nabijgelegen voormalige gesticht zit een gevangenismuseum. Naast het hotel is dit jaar een rugkliniek geopend. Een ober vertelde dat sommige mensen scheel van de pijn binnenkomen en na een bezoek aan de kliniek opeens stralend het personeel ten dans vragen.

www.bitterenzoetveenhuizen.nl