'Xavi licht favoriet bij Gouden Bal'

Xavi, Iniesta en Messi zijn in de race om wereldvoetballer van het jaar te worden. Albert Capellas, die acht jaar bij Barcelona werkte, ziet de drie nominaties als een prijs voor iedereen bij de club.

Nederland, Arnhem, 15 november 2010 Albert Capellas, inspanningsfysioloog
Nederland, Arnhem, 15 november 2010 Albert Capellas, inspanningsfysioloog Rene Bouwman/Hollandse Hoogte

Bij FC Barcelona komt de laatste jaren onder coach Pep Guardiola alles samen. Met oogstrelend, aanvallend voetbal wordt de ene na de andere prijs binnengehaald. En dat met een elftal dat voor het grootste deel bestaat uit voetballers uit de eigen opleiding van de Catalaanse grootmacht. Als beloning zijn de drie middenvelders Xavi Hernandez (30), Andres Iniesta (26) en Lionel Messi (23) genomineerd voor de Gouden Bal. Maandag wordt in Zürich bekend wie zich de beste voetballer van 2010 mag noemen. „Voor iedereen bij FC Barcelona voelt dit als een droom”, zegt Albert Capellas. „Dit is eigenlijk een prijs voor alle mensen die bij hebben gedragen aan de opleiding van de club.”

Capellas (43), de huidige assistent-trainer van Albert Ferrer bij de Nederlandse eredivisieclub Vitesse, was in tal van hoedanigheden acht jaar werkzaam bij Futbol Club Barcelona. Als coördinator van de jeugdopleiding en fysiologische trainer van Barcelona B maakte de geboren Catalaan de ontwikkeling van de dynamische middenvelders van nabij mee. Eén voor één typische producten voortgebracht uit de schatkamer van Barça. Capellas: „Ze zijn alle drie niet alleen technisch en tactisch bijzonder begaafd, maar ze passen als persoonlijkheden bijzonder goed bij de club. Ze zijn dankbaar voor wat ze hebben bereikt. Het teambelang staat altijd voorop. Van jongs af aan is ze bijgebracht: in het voetbal kun je in je eentje niets winnen.”

Wat zijn uw jongste herinneringen aan Xavi, Iniesta en Messi?

Capellas: „Toen ik bij FC Barcelona kwam, speelde Xavi al in het eerste elftal. Maar voorheen als jeugdscout heb ik hem vaak zien voetballen. Op jonge leeftijd was hij al een uitzonderlijke speler. Op een dag kwam Guardiola, die toen nog zelf voetbalde, naar een training van hem kijken. Na afloop riep hij hem bij zich en zei: ‘Jij gaat mij uit het eerste elftal spelen hè? Maar degene die jou zal gaan opvolgen is ook al bekend. Dat is Andres Iniesta.’ Ik heb zelf twee jaar intensief met Iniesta samengewerkt. Een zeer bescheiden jongen. In het veld leek het vaak of het geluk hem altijd vergezelde. Dat is altijd zijn talent geweest. En Messi is uniek. Toen hij op jonge leeftijd bij Barcelona kwam, wist iedereen dat we iets bijzonders in huis hadden. Binnen de opleiding gebruiken ze beelden van hem waarop hij als veertienjarige onnavolgbare bewegingen maakt. Het mooie is dat Messi die acties in het eerste nu nog altijd maakt.”

Waarin onderscheiden onderscheiden deze drie voetballers zich van elkaar?

„Xavi is de ervaren voetballer. De spelmaker op het middenveld die het tempo bepaalt. Hij heeft de perfecte controle over de bal. Xavi zal zich nooit verstoppen en scoort altijd een ruime voldoende. En hij is Catalaan. Dat geeft een extra dimensie. Iniesta heeft iets meer de drang naar voren en is sterk in een één-tegen-één actie. Hij is wat gevaarlijker voor het doel. Maar wat ook belangrijk is: Iniesta verspeelt zelden of nooit de bal. Messi is het pure talent. De creatiefste voetballer van Barcelona. Hij kan alles met de bal aan de voet en heeft een enorme versnelling in huis. Ongeëvenaard.”

Xavi, Iniesta en Messi zijn fysiek geen grote en sterke voetballers. Nemen de kleintjes op het middenveld de macht in het moderne voetbal over?

„Toeval bestaat niet. Bij FC Barcelona kijken ze naar het technische en tactische talent van een speler. Het fysieke aspect is daaraan ondergeschikt. Daaruit vloeit een deel van het succes van de opleiding voort. Als voetballers eenmaal de speelwijze onder de knie hebben, zijn ze goed genoeg om een gebrek aan kracht of lengte te compenseren. FC Barcelona speelt het zogenoemde tiki taka futbol. Daarbij moet de bal zoveel mogelijk het werk doen, want die kan nooit moe worden. Spelers raken de bal vaak maximaal twee keer en passen hem zo snel mogelijk naar de vrijstaande man. Inzicht, controle en snelheid zijn daarbij belangrijke kwaliteiten. Maar ook verdedigend moet iedereen zijn taak uitvoeren. FC Barcelona wil het liefst de bal monopoliseren. Als je zelf de bal hebt, moet de tegenstander achter je aan lopen, waardoor die automatisch meer krachten verspeelt.”

Wie gaat maandag De Gouden Bal winnen?

„Ik denk eerlijk gezegd dat het zal gaan tussen Xavi en Messi. En dan heeft Xavi het lichte voordeel dat hij afgelopen zomer wereldkampioen met Spanje is geworden. Bovendien zal meespelen dat het einde van zijn carrière naderbij komt. Messi is zonder twijfel de beste voetballer van de wereld. Hij heeft nog jaren de tijd om prijzen te veroveren. Maar wie De Gouden Bal krijgt, zal door de andere twee zeer gemeend worden gefeliciteerd. Het zijn alle drie bij voorbaat winnaars. Dat is denkwijze die past bij de filosofie van FC Barcelona.”