Wat heb je mooie ogen...

In de dierenwereld doen mannetjes vaak hun best om er zo mooi mogelijk uit te zien. Denk bijvoorbeeld aan de kleurige veren van een pauw. Trots lopen mannetjespauwen er mee rond. Een vrouwtjespauw kiest het mannetje met het mooiste verenkleed om mee te paren.

Maar bij sommige vlinders gaat het andersom. De mannetjesvlinders kiezen juist de mooiste vrouwtjes. Het gekke is: de mannetjes doen dat alleen als ze als rups geboren zijn in de winter. Bij rupsen die geboren zijn in een warme zomer, zijn het toch weer de vrouwtjesvlinders die kieskeurig zijn.

Hoe kan dat nu? Het heeft alles te maken met de oogvlekken op de vleugels van de vlinders. Mannetjes en vrouwtjes vinden deze oogvlekken allebei erg mooi. De vlekken weerkaatsen ultraviolet licht. Mensen kunnen dat niet zien, maar vlinders wel. In de winter krijgen de vrouwtjes de mooiste oogvlekken, en kiezen de mannetjes dus mooie vrouwtjes uit. In de zomer is het andersom: de mannetjes krijgen nu prachtige oogvlekken en de vrouwtjes kiezen de mooiste mannetjes. Dat is pas eerlijk!

Lucas Brouwers