VS eisen gegevens WikiLeaks-aanhangers op bij Twitter - microblog weigert

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bij Twitter gegevens opgevraagd van Wikileaks en enkele van haar aanhangers. Volgens de klokkenluidersite zijn accountgegevens gedagvaard door onderzoekers die het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco bezochten. Ze wilden privéberichten, contactgegevens en andere persoonlijke informatie hebben. Dat meldt persbureau AP.

De Amerikanen zouden het gemunt hebben op accountgegevens van WikiLeaks zelf en haar sympathisanten Jacob Appelbaum, de IJslandse minister Birgitta Jónsdóttir, Julian Assange, Bradley Manning en de Nederlander Rop Gonggrijp. De hacker en oprichter van internetprovider XS4ALL kreeg bericht van Twitter dat zijn accountgegevens zijn opgevraagd in het kader van justitieel onderzoek.

Twitter heeft vooralsnog geen gegevens overhandigd aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het ondernam volgens weblog All Things Digital actie tegen het rechterlijk bevel van het ministerie. Hierdoor hoefde de microblogsite niet direct gebruikersgegevens te overhandigen, maar eventueel pas over tien dagen. Tot die tijd kunnen de betrokkenen dit tegenhouden door een verzoek tot afwijzing in te dienen of de zaak “anderszins op te lossen”.

Twitter CEO Dick Costolo zou zich in een interview sterk hebben uitgesproken tegen overheidsingrijpen gericht op het stil houden van bepaalde zaken. “Wij zullen uithalen naar zaken die ons ervan weerhouden mensen te verbinden met bruikbare informatie. Zo hard mogelijk.”