Vrij, maar het kost u een nier

De gouverneur van Mississippi heeft de vrijlating gelast van de twee zussen Jamie en Gladys Scott, die waren veroordeeld tot levenslang, op voorwaarde dat Gladys een nier zou doneren aan haar zieke zuster Jamie. Hij voerde onder andere als argument aan dat de dialyse en verdere medische verzorging van Jamie Scott de staat veel geld kosten, naar schatting 200.000 dollar (153.000 euro) per jaar.

Burgerrechtorganisaties hebben jarenlang campagne gevoerd voor vrijlating van het tweetal. Ze zouden extra zwaar zijn gestraft omdat ze zwart zijn. De twee zussen, die geen strafblad hadden, waren in 1994 veroordeeld wegens een gewapende overval waarbij zij twee mannen met een geweer bedreigden en beroofden van een tiental dollars. Ze zijn gisteren op vrije voeten gesteld, na zestien jaar cel – wel in dezelfde gevangenis, in Pearl, niet in hetzelfde cellenblok.

Er is veel kritiek gekomen op de argumentatie van gouverneur Haley Barbour, een Republikein aan wie presidentiële ambities worden toegeschreven. Vrijlating op voorwaarde van donatie van een nier is volgens veel critici onethisch en mogelijk onwettig. Burgerrechtorganisaties hebben gezegd dat medewerkers van de gouverneur hun hebben verzekerd dat Gladys Scott niet terug de cel in moet als de transplantatie, die binnen een jaar zou moeten gebeuren, om medische redenen niet mogelijk is. Het is nog onduidelijk of Gladys een geschikte donor zou zijn voor haar zus, en hoe de operatie moet worden betaald. (Reuters, AP)