EK allround: Wüst en Blokhuijsen houden kans op titel

Martina Sábliková kan morgen op de 1.500 meter een aanval verwachten van Olympisch kampioen Ireen Wüst. Foto Reuters/Max Rossi

Jan Blokhuijsen staat na de tweede dag van het EK allround in Collalbo tweede in het algemeen klassement. Bij de vrouwen bezet Ireen Wüst, met morgen nog de 1.500 en 5.000 meter voor de boeg, dezelfde plaats. Zondag komen de mannen alleen nog op de 10 kilometer in actie.

Blokhuijsen duldt na de 1.500 meter van vanmiddag de Rus Ivan Skobrev voor zich. Het verschil is slechts 0,48 seconden. Koen Verweij heeft met 2,44 seconden achterstand op Skobrev ook nog zicht op het podium. Wouter Olde Heuvel en Renz Rotteveel bezetten de vijfde en negende plaats. Bij de vrouwen is de macht in handen van Martina Sábliková. Zij heeft 1,56 seconden voorsprong op Wüst, Marrit Leenstra staat derde op 2,16 seconden. Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg staan vierde en zesde.

De ritten van vandaag
Blokhuijsen kwam op de 1.500 meter niet verder dan de vijfde tijd. De Noor Havard Bøkko won, Wouter Olde Heuvel was met een derde tijd de beste Nederlander. Koen Verweij en Renz Rotteveel werden respectievelijk zesde en 23e.

De vrouwen openden het kampioenschap vandaag met de 500 meter. De Tsjechische Karolina Erbanová won, Marrit Leenstra werd tweede. Erbanová’s landgenote en titelverdedigster Martina Sábliková deed met een vijfde plek goede zaken voor het algemeen klassement. Ireen Wüst stelde teleur op de buitenbaan. Sábliková won later de 3.000 meter voor Wüst, Leenstra en Valkenburg. Voorhuis werd zesde.