Stop uitzenden stierenvechten door RTVE is ‘logisch gevolg’

File - In this Aug. 15, 2010 file photo Spanish bullfighter Victor Puerto performs during a bullfight at the Las Ventas Bullring in Madrid. Spain's beleaguered bullfighting world has welcomed a government decision to transfer oversight of the centuries-old tradition from the Interior Ministry to the Culture Ministry. Bullfighting advocate Luis Corrales said Thursday Oct. 14, 2010, the move recognizes bullfighting as a cultural event and is a step toward greater protection.Bullfighting has been under fire following its banning because of cruelty to animals in the powerful northeastern region of Catalonia in July.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza, File)
File - In this Aug. 15, 2010 file photo Spanish bullfighter Victor Puerto performs during a bullfight at the Las Ventas Bullring in Madrid. Spain's beleaguered bullfighting world has welcomed a government decision to transfer oversight of the centuries-old tradition from the Interior Ministry to the Culture Ministry. Bullfighting advocate Luis Corrales said Thursday Oct. 14, 2010, the move recognizes bullfighting as a cultural event and is a step toward greater protection.Bullfighting has been under fire following its banning because of cruelty to animals in the powerful northeastern region of Catalonia in July.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza, File)

De landelijke Spaanse publieke omroep, RTVE,  stopt met het uitzenden van stierenvechten. De zender vindt het te gewelddadig voor eventueel kijkende kinderen.

RTVE heeft stierenvechten in een nieuw stijlboek opgenomen onder het kopje ‘geweld met dieren’. Daarmee wordt ‘de sport’ geschrapt van de buis, omdat het op tijden werd uitgezonden die te boek staan als geschikt voor kinderen.

In Spanje woedt al tijden een debat over de bloederige traditie. In juli vorig jaar deed Catalonië het stierenvechten in de ban, als tweede regio na de Canarische Eilanden, waar sinds 1991 geen stierengevechten meer worden gehouden.

Een assistent van de stierenvechter, de matador, helpt een stier uit z'n lijden na een gevecht in Pamplona. Foto AP / Victor R. CaivanoEen assistent van de stierenvechter, de matador, helpt een stier uit z'n lijden na een gevecht in Pamplona. Foto AP / Victor R. Caivano

Volgens NRC-correspondent Merijn de Waal in Madrid is de stop van RTVE een logisch gevolg van het afzwakkende enthousiasme voor de traditie, hoewel maar een klein deel van de Spanjaarden echt tegen de gevechten is.

“Er zijn nog maar weinig Spanjaarden die actief het stierenvechten volgen. Zeg zo’n twintig tot dertig procent. Het overgrote deel interesseert het simpelweg niet. Ze zijn niet zozeer tegen stierenvechten, maar het doet ze niks. RTVE zond ook al niet zoveel stierenvechten uit de laatste jaren, dus zo’n aderlating zal het niet zijn. Bovendien blijven regionale omroepen in bijvoorbeeld Andalusië en Madrid, waar het nog wel erg populair is, nog wel uitzenden.”

Het gebrek aan enthousiasme zet een langzame dood van het stierenvechten in, denkt De Waal, hoewel we daar niet op korte termijn op hoeven te rekenen.

“Omdat de meeste jongeren er niets mee hebben zorgt de vergrijzing ervoor dat het stierenvechten op den duur wel uitsterft in Spanje. Maar dat zal niet op de korte termijn gebeuren. Er zijn nog veel dorpsfeesten rond de stieren, en bepaalde daarvan zijn erg aantrekkelijk voor het toerisme, zoals de feesten met stieren in de straten in Pamplona. Bovendien spreek ik dan over Spanje, terwijl stierenvechten in allerlei variaties in Zuid-Amerika nog razend populair is.”