Opvolger Blatter?

De kritiek op Sepp Blatter neemt toe. Wordt het geen tijd dat hij opstapt als voorzitter van de FIFA?

Jan Mulder, voormalig voetballer en voetbalanalyticus: „Ik vind de kritieken op Blatter altijd zo hypocriet. Nu weer afkomstig van Bayern München. En ook die Engelsen. Zij denken zelf ook allemaal alleen maar aan geld in hun eigen omgeving. Ze kunnen er alleen niet tegen dat Blatter dat in het kwadraat doet. Engeland is vergeven van de oliesjeiks, er is werkelijk geen Engelsman die nog iets te zeggen heeft. Blatter is een consequent mannetje, van mij hoeft hij niet weg. Hij handelt geheel in lijn met de voetbalfilosofie; geld, geld en nog eens geld.”

Renske Leijten, SP-Tweede Kamerlid, belast met de portefeuille sport en jongerenzaken: „Het is de hoogste tijd dat de heer Blatter opstapt. Er is niet alleen kritiek op zijn beleid maar er hangt ook een geur van corruptie om hem heen. Dat is niet van de laatste tijd, het speelt al veel langer. Bij de FIFA moet een hoop gebeuren. Zo moeten ze veel opener worden.”

Jan Smit, voorzitter Heracles Almelo: „Ik vind dat Blatter alleen weggestuurd kan worden wanneer er bewezen wordt dat hij te maken heeft met corruptie. Anders niet. Misschien is het wel tijd voor vernieuwing, maar ook Blatter kan vernieuwend bezig zijn. Zo probeert hij spelersmakelaars een halt toe te roepen en dat vind ik erg belangrijk. Ik vind zijn leeftijd ook geen argument, want hij is nog zeer goed in staat om zijn eigen zaakjes te regelen. Hij moet democratisch worden gekozen of worden afgezet. Je kunt je afvragen wat democratisch is. Kleine landen hebben namelijk dezelfde stem als grote landen. Maar zo is het spel nu eenmaal en dat spel zullen we moeten volgen.”

Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB: „De FIFA kent geen maximale termijn voor bestuurders. Wij in Nederland wel. De termijnen zijn niet overal hetzelfde, maar over het algemeen vinden we het na twaalf jaar wel mooi geweest. Maar een opvolger moet zich wel eerst zelf melden en dat gebeurt nu niet. Het heeft dus niet zo veel zin om mogelijke opvolgers te noemen, hoewel Platini een geschikte kandidaat zou zijn.”

Joop Munsterman, voorzitter landskampioen FC Twente: „Het koninkrijk dat Blatter en zijn mensen hebben opgebouwd, staat mij tegen. Het is zelfs bijna een keizerrijk te noemen. Daar komt bij dat het altijd goed is om op enig moment plaats te maken voor een opvolger. Maar ik ben niet ingevoerd op dat niveau. Er wordt zoveel gezegd over Blatter en de FIFA, maar ik heb zelf geen idee van wat waar is en wat onzin. Ik zou ook werkelijk niet weten wie Blatter zou moeten opvolgen.”