Oogje toeknijpen

De tonnen lagen in tonnen. In tonnen en tanks. Ik heb het over de kanker van Chemie-Pack die deze week in de hens ging. Mooi fikkie. Fraaie explosies. Leuke rampentelevisie.

„Ramen dicht”, riep de NOS een keer of veertig. SBS zei datzelfde wel honderd keer. Ook voor RTL was het een mantra. Omroep Brabant schreeuwde het. Net als de radiozenders, de websites van de kranten en die van de overheid. Welke website dat is? Dat is www.crisis.nl. Die was toch niet bereikbaar? Klopt. Overbelast. De overheid had zich niet gerealiseerd dat als er ook werkelijk een ramp is heel veel mensen tegelijk naar die site gaan. Foutje. Gaan ze wat aan doen. Toch weer wat geleerd.

Elke boerenheikneuter met de herseninhoud van een ons plankton weet toch dat in het geval van een echte crisis heel veel mensen naar die site gaan? Dan regel je toch op voorhand dat zo’n site nooit, maar dan ook nooit overbelast kan raken? De overheid niet. Die is daar nu achter en gaat daar wat aan doen. Ik vraag me ondertussen af of niet iedereen bij het zien van de inktzwarte wolken automatisch de kinderen, het vee en de dementen binnenhaalt. Daar heb je toch geen radio, televisie, website of overheid voor nodig? De dementen vind je met je gps omdat ze een chip hebben.

Het Moerdijkse brandweerkorps bestaat uit vrijwilligers. De plaatselijke schoenlapper, opticien en glaszetter vormen een bluseenheid. Hun materieel bestond uit twee oude zinken tuingieters en een roestige spuitauto. Maar het gemeentebestuur wist toch dat dat Chemie-Pack een al jaren dampende tumor was en dat dat bij een eventuele calamiteit behoorlijk mis kon gaan?

Ja, dat wisten ze wel en het stond ook hoog op hun prioriteitenlijstje. Al zeker een jaar of twintig. Daarom is de burgemeester bijna blij dat er deze week echt iets gebeurd is. Mooie reden om te gaan praten over professionalisering van het brandweerapparaat. Een goed idee om een gemeentelijke calamiteitencommissie in het leven te roepen. De commissie wordt in de loop van 2014 operationeel.

En de rest? De kankeropslag? De werkwijze van andere bedrijven? Toch weer veel geleerd deze week. Niet alleen van het Moerdijk-brandje, maar ook van de Duitse dioxine-eitjes. Er gaat dus al jaren afgewerkte smeerolie in pluimveevoer en zo worden onze eieren kankerverwekkend. Ik zag de kippen weer met hun miljoenen snakken naar twee vierkante centimeter aarde en dacht: we zien het, we weten het en we staan het met open ogen toe. Of gaat de dierenpolitie van de PVV daar iets aan doen? Moet de politie sowieso de boel niet in de gaten houden? Nee, die zijn te druk met Moerdijk boerkavrij te houden, een van de speerpunten van de plaatselijke PVV.

Moerdijk is op dit moment boerkavrij en dat wil men graag zo houden. Er is een hoofddoekjesgedoogbeleid. Dat moet wel omdat mede door de vergrote kans op kanker veel mensen na een chemokuur met een sjaaltje om moeten lopen. Het zou vervelend zijn als dat niet mag omdat dat verboden is. Daarbij willen de bedrijven ook niet te veel controle en betutteling. En de gemeentelijke overheid wil ze graag te vriend houden omdat ze de voetbalclub, de hockeyvereniging, het carnaval en het klaverjassen van de bejaarden sponsoren. Het zou jammer zijn als de bedrijven op grond van irritatie met die welkome steun zouden stoppen.

En verder zal het gemeentelijke boerkaverbod versoepeld worden. De kans op misgeboorten is na deze ramp aanzienlijk. Meisjes met vier ogen, drie tieten en twaalfvingerige handen zullen normaal worden in het straatbeeld. Net als jongens die geboren worden met hun lul uit hun nek. In dat geval zullen we een boerka gedogen omdat we beseffen dat een lul uit een nek psychische schade voor een kind kan opleveren. En dat willen we niet. Dan zal de hoofdcommissaris een oogje dichtknijpen. Als hij tenminste nog een oogje heeft. Hij heeft namelijk vrij dicht bij het vuur gestaan.