Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

One11: De vernedering van de Italiaanse vrouw

Vrouwen op de Italiaanse tv worden alleen nog op waarde geschat als sekssymbool, vindt Lorela Zanardo. De Italianen smullen ervan, of hebben hun hoofd in berusting afgewend. Zanardo wil de apathie doorbreken.

Door Bas Mesters

Ze maakte zonder een euro een videopamflet waarin ze de vernedering van de vrouw op de Italiaanse publieke en commerciële zenders aan de kaak stelt. Inmiddels bezochten drie miljoen mensen haar site Il Corpo Delle Donne, waarop ook een in het Engels ondertitelde versie van het videopamflet (.zip download) is te zien.

Lorella Zanardo is een van de tientallen mensen die is geportretteerd in het kader van One11.nl , het journalistiek nieuwjaarscadeau dat zeventig Nederlandse correspondenten en verslaggevers van alle nieuwsmedia op 1 januari aan Nederland hebben gegeven. Op verzoek van NRC-Rome-correspondent Bas Mesters portretteerden zij personen die ,,bouwend’’ in het leven staan. Mensen die oplossingen zoeken, nu het door crisis, milieuproblematiek en immigratie minder goed lijkt te gaan met de wereld. De journalisten hebben voor de gelegenheid een zesde ,,w” toegevoegd aan de gebruikelijk vijf - wie, wat, waar, wanneer en waarom. In hun verhalen zoeken ze ook antwoord op de vraag ,,Wat nu?’’ De hoofdpersonen proberen in daad of woord de ,,wat nu?’’-vraag te beantwoorden. Zie: www.one11.nl