Onderzoek naar Stenden Hogeschool

De Onderwijsinspectie gaat Stenden Hogeschool in Leeuwarden doorlichten. Stenden startte met publiek geld filialen in Bangkok, Qatar, op Bali en in Zuid-Afrika, zo schrijft De Volkskrant.

De inspectie en school bevestigen aan persbureau Novum dat er een onderzoek loopt naar de uitgaven van de instelling. De school zou gesprekken hebben gehad over samenwerkingen met filialen in Spanje, Rusland, Dubai, China, Berlijn, Libanon, op de Antillen en op Mauritius. Ook zouden zakenpartners zijn gepaaid met eredoctoraten en zouden stagiairs uit Indonesië zijn gebruikt als goedkope arbeidskrachten in Chinese restaurants. Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie zegt tegen persbureau Novum dat de dienst zich niet richt op die beschuldigingen.

“We richten ons alleen op de financiering van de buitenlandse activiteiten van Stenden. We zijn niet bezig met dit soort signalen over schoolbestuurders.”

Er studeren in totaal zo’n tienduizend mensen bij Stenden, waarvan een deel bij een van de buitenlandse filialen.

Eerder deed de Onderwijsinspectie onderzoek naar de Hogeschool Inholland vanwege berichten over te makkelijk verstrekte diploma’s.