NHM-directie zoekt geld

Het Nationaal Historisch Museum vestigt zich tijdelijk in de Zuiderkerk. Het museum verhuurt de ruimte ook, voor huwelijken of diners.

AMSTERDAM - Het Nationaal Historisch Museum gaat zich de komende vijf jaar vestigen in de Zuiderkerk in Amsterdam.De locatie is bedoeld als tijdelijk onderkomen. In het gebouw komt een kantoor en zullen tentoonstellingen en evenementen worden gehouden. Op de foto de Zuiderkerkstoren in Amsterdam,
AMSTERDAM - Het Nationaal Historisch Museum gaat zich de komende vijf jaar vestigen in de Zuiderkerk in Amsterdam.De locatie is bedoeld als tijdelijk onderkomen. In het gebouw komt een kantoor en zullen tentoonstellingen en evenementen worden gehouden. Op de foto de Zuiderkerkstoren in Amsterdam, Dijkstra bv

Het schip van de Zuiderkerk in hartje Amsterdam staat vol verhuisdozen. Grote vlaggen met INNL, het logo van het Nationaal Historisch Museum, hangen aan de balken. Erik Schilp, algemeen directeur van het NHM, heeft vakantie, maar wil toch even een kijkje nemen op de plek waar de organisatie van het NHM vanaf deze maand zal verblijven. „Op de eerste verdieping gaan wij ons kantoor inrichten”, zegt de directeur. „Hier beneden gaan we tentoonstelligen, debatten en lezingen organiseren, het liefst over onderwerpen die betrekking hebben op de vaderlandse geschiedenis. Maar we gaan deze ruimte vooral ook commercieel exploiteren: mensen kunnen hier trouwen of de ruimte afhuren voor een feest of diner.”

Sinds 1 januari van dit jaar heeft het NHM een tijdelijk onderkomen in de Zuiderkerk in de buurt van de Nieuwmarkt. De directie van het museum, dat voorlopig slechts virtueel zal bestaan, sloot met de gemeente Amsterdam een contract af voor de komende vijf jaar. Tot vorig jaar zou het NHM een eigen museum krijgen naast het Openluchtmuseum in Arnhem, waarvoor het Rijk 50 miljoen had gereserveerd. Maar sinds staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) eind vorig jaar aankondigde dat het NHM geen eigen gebouw krijgt en dat de organisatie jaarlijks nog maar 6 miljoen euro overheidssubsidie zal ontvangen, heeft Schilp zijn plannen moeten wijzigen. „Wat me het meest dwars zit, is dat we in de afgelopen maanden een aantal goede mensen hebben moeten ontslaan. Dat vind ik erg jammer. We hebben met Zijlstra ook de afspraak gemaakt dat we het overheidsgeld besteden aan projecten in het land en voor het gebruik van sociale media. Het is verder de bedoeling dat we daarnaast zelf inkomsten gaan verwerven.”

Schilp hoopt jaarlijks rond de 300.000 euro te genereren met de exploitatie van de Zuiderkerk. „Onze vaste lasten komen neer op zo’n 150.000 euro per jaar, de rest van het geld willen we investeren in een toekomstig museum.” Omdat de voormalig protestantse kerk te klein is om te dienen als permanent museum, blijft Schilp op zoek naar een andere locatie voor het NHM. „Vanaf nu is het mijn taak om zoveel mogelijk privaat geld te werven. Vanaf februari ga ik mij geheel richten op fondsenwerving zodat we in de toekomst een permanente locatie voor het NHM kunnen financieren.”

Schilp gaf eind vorig jaar al aan dat de Amsterdamse kerk, naast het kleinere kantoor van de organisatie in Arnhem, slechts als uitvalsbasis zal fungeren. Ook nu benadrukt hij dat het NHM nog altijd een eigen pand, mogelijk leegstaand erfgoed, wenst te betrekken. „Vanuit verschillende gemeenten, maar ook vanuit de politiek worden op dit moment suggesties gedaan voor een nieuwe locatie.” Zo heeft staatssecretaris Zijlstra aangekondigd te gaan praten met de provincie Utrecht over vestiging van het NHM in paleis Soestdijk. En de Groningse burgemeester Rehwinkel (PvdA) heeft gezegd dat diverse functies van het NHM onderdak kunnen krijgen in het Groninger Forum. „We staan overal voor open”, zegt Schilp. „En intussen kunnen bezoekers na de officiële opening op 2 februari binnenlopen en zich laten informeren over al onze activiteiten.”