Neergeschoten Congreslid stond op ‘hitlist’ Palin

Foto AP.

Gabrielle Giffords, het Democratisch Congreslid dat vanavond werd neergeschoten in Arizona, stond op een ‘hitlist’ van Sarah Palin. De politica publiceerde vorig jaar op de website takebackthe20.com een affiche met de namen van Democratische voorstanders van Obama’s zorghervormingsplan. Giffords was daar één van.

De site is vanavond na de schietpartij offline gehaald. De reden daarvan laat zich raden: de thuisstaten van de genoemde Congresleden op het affiche staan afgebeeld met een kogelvizier. In een begeleidend tekstje op haar Facebookpagina gebruikte Palin militante taal om haar oproep om tegen de herverkiezing van de Congresleden te strijden kracht bij te zetten. Zo zei ze: “This is just the first salvo in a fight to elect people across the nation who will bring common sense to Washington.”

Op Twitter wordt Palin vanwege het affiche al de hele avond beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslag op Giffords. Pikant is dat Giffords zelf vorig jaar maart in een interview met MSNBC woorden van eenzelfde strekking sprak (2:20 in clip):

“Sarah Palin has the crosshairs of a gun sight over our district and when people do that, they’ve gotta realize there are consequences to that action.”

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Palin reageerde vanavond snel op de schietpartij:

“My sincere condolences are offered to the family of Gabrielle Giffords and the other victims of today’s tragic shooting in Arizona. On behalf of Todd and my family, we all pray for the victims and their families, and for peace and justice.”