Met betalen voor mails tref je de spammer nu net niet

In de brievenrubriek van 31 december wordt gesuggereerd dat spam sterk verminderd kan worden als betaald moet worden voor het sturen van e-mail. Echter, tegenwoordig wordt veel spam verstuurd met behulp van zogeheten botnets, grote netwerken van normale met kwaadaardige software geïnfecteerde computers. Dit betekent dat je met het voorstel de eigenaars van deze geïnfecteerde computers op kosten jaagt en niet de spammer zelf. Het voorstel is dus eerder een belasting op slecht beveiligde computers. Overigens gaat hetzelfde ook op voor de genoemde ddos (distributed denial of service)- aanvallen, het digitale equivalent van belletje trekken, waarbij alle computers in zo’n netwerk snel heel vaak contact proberen te leggen met een bepaalde server teneinde deze onbereikbaar te maken. Bovenop het technische probleem van de botnets komt ook nog dat er veel geld omgaat in de spamwereld. De vraag is dus of er een prijs bestaat die niet te hoog is voor normale gebruikers en niet te laag voor spammers. Tot slot zou zo’n betalingssysteem ook nog op wereldwijde schaal ingevoerd moeten worden. Oftewel, alle internetserviceproviders ter wereld moeten er aan meewerken. Het internet is immers een grensoverstijgend netwerk. Het voorstel is dus voornamelijk vervelend voor legitieme gebruikers en slechts een kleine hindernis voor de kwaadwillenden.

Stas Verberkt

Student MSc Computer Science, track Computer Security aan het Kerckhoffs Institute