Meezingen met Liberg

Cabaret Ick Hans Liberg. Gezien: 5/1 in De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 31/5. Inl. www.hansliberg.com ***

Na een greatest hits-show, ter gelegenheid van zijn vijfentwintig-jarig artiestenjubileum, gaat cabaretier Hans Liberg ook met zijn nieuwe programma op de oude voet verder. Hij is bekend (en populair) als pianopias, en geeft zijn publiek wat het verwacht. Vooral muzikale associaties dus, waarbij hij af en toe ook in de actualiteit een slim excuus vindt voor muziekgrappen – bijvoorbeeld als hij laat horen hoe een regeerakkoord tot stand komt. Maar meestal heeft Hans Liberg zo’n aanleiding helemaal niet nodig. Hij doet gewoon alsof het idee hem ter plekke invalt: hoe een riff van Count Basie ruimte biedt aan de herkenningsriedeltjes van Pipo en Swiebertje, en hoe Beethoven tot jazz te maken valt. Swing en scat hebben in Ick Hans Liberg de boventoon, mede door zijn begeleiders op drums en contrabas, geïntroduceerd als „wat er over is van het Radio Filharmonisch Orkest”.

Als vanouds biedt Liberg vrolijk vermaak, waarin hij de lachers ditmaal soms wel erg makkelijk op zijn hand krijgt. Hij weet schijnbaar moeiteloos de zaal tot het zingen van scabreuze liedteksten te bewegen, hij houdt een huisbakken en pointeloos praatje over zijn jongste dochter en hij neigt naar zelfgenoegzaamheid als hij steeds weer een ander instrument bespeelt. Maar er is ook een Toon Hermans-achtige conference over de merkartikelen uit zijn jeugd – en daarmee bewijst hij toch nog weer te kunnen verrassen.