Kort nieuws Economie

Ben Bernanke is optimistisch

WASHINGTON, 8 jan. Met de Amerikaanse economie gaat het eindelijk de goed kant op. Dit zei de president van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, gisteren in het Amerikaanse congres. Bernanke vindt wel dat de groei achterblijft, waardoor de werkloosheid in de Verenigde Staten nog altijd hoog is. Maar hij was veel optimistischer dan in eerdere toespraken de afgelopen tijd. Bernanke verwees naar een stijging in de consumentenbestedingen en een daling in de aanvraag van werkloosheidsuitkeringen als positieve signalen. Een maand geleden uitte Bernanke nog grote bezorgdheid over de economie. Vlak voor zijn toespraak van gisteren maakte de Amerikaanse regering bekend dat er vorige maand 103.000 nieuwe banen bij kwamen, veel minder dan waar op was gerekend. Maar Bernanke relativeerde dit en ziet de werkloosheid niet als belangrijkste graadmeter voor de kracht van de economie. De bankpresident denkt dat het nog vier tot vijf jaar zal duren voordat de arbeidsmarkt in de grootste economie ter wereld weer terug is op een normaal niveau. (Bloomberg)

Huisarrest voor secretaresse van Madoff

NEW YORK, 8 jan. De secretaresse van de Amerikaanse fraudeur Bernard Madoff mocht gisteren na betaling van een borgsom naar huis. Maar de 62-jarige Annette Bongiorno mag haar (tweede) woning bij New York niet verlaten. Bongiorno wordt ervan verdacht Madoff te hebben geholpen bij zijn miljardenzwendel, waarbij hij geld aftroggelde van investeerders, zonder het daadwerkelijk te beleggen. De secretaresse zou van haar baas als dank voor haar hulp en stilzwijgen vele miljoenen hebben gekregen. De Amerikaanse overheid liet deze week beslag leggen op 7,6 miljoen dollar (6 miljoen euro) van haar bezittingen. De rechter stond daarna toe dat Bongiorno een verlaagde borgsom van 3 miljoen dollar mocht betalen en thuis het verdere verloop van haar rechtszaak mocht afwachten. (AP)

Voedselrellen in Algerijnse hoofdstad

Algiers, 8 jan. In de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn gisteravond rellen uitgebroken. Een woedende menigte in de arme wijk Belcourt ging de straat op uit protest tegen de stijging van voedselprijzen en de hoge werkloosheid. Oproerpolitie, gewapend met knuppels en traangas, trad hardhandig op. Ook elders in Algerije hadden rellen plaats. In de stad Msila, 250 kilometer ten zuidoosten van Algiers, vond een betoger de dood. Demonstranten hadden het vooral voorzien op ‘economische’ doelen, zoals banken, overheidsgebouwen en postkantoren. Volgens analisten zijn de rellen in het olieproducerende Algerije zorgwekkend, maar is de situatie nog lang niet zo erg als in het midden van de jaren negentig. (Reuters)

Productie in Duitsland daalt

AMSTERDAM, 8 jan. De industriële productie in Duitsland is in november op maandbasis sterker dan verwacht gedaald. Dit bleek gisteren uit cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken. De industriële productie, aangepast voor seizoensinvloeden, daalde op maandbasis met 0,7 procent. Analisten rekenden gemiddeld op een daling van 0,2 procent. Op jaarbasis steeg de productie in de industriesector in november met 11,1 procent, aangepast voor seizoensinvloeden. Onaangepast kwam de productie in de industriesector op jaarbasis op een stijging van 12,1 procent uit. (Novum)

Homburg verkoopt Duits vastgoed

Nürnberg, 8 jan. Vastgoedfonds Homburg Invest heeft gisteren bekendgemaakt zijn vastgoed in het Duitse Nürnberg te verkopen. Hierdoor kan volgens het fonds 102 miljoen euro aan schuld van de balans van de onderneming verwijderd worden. Daarnaast meldt de onderneming dat de verkoop van het vastgoed, dat wordt gewaardeerd op 12 miljoen euro, tot een significante winst zal leiden. Het in Nederland en Canada beursgenoteerde fonds maakte geen verdere financiële details bekend. (Novum)