Kort nieuws Buitenland

Confetti falls on Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan and his Greek counterpart George Papandreou (L) during a ceremony at Cemal Gursel stadium in Erzurum, eastern Turkey, January 7, 2011. Papandreou and Erdogan are in Erzurum to participate in the Turkish ambassadors summit. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS)
Confetti falls on Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan and his Greek counterpart George Papandreou (L) during a ceremony at Cemal Gursel stadium in Erzurum, eastern Turkey, January 7, 2011. Papandreou and Erdogan are in Erzurum to participate in the Turkish ambassadors summit. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS) REUTERS

17 militairen dood bij aanslag Jemen

ADEN, 8 jan. Bij twee vermoedelijke Al-Qaeda-aanslagen op militaire konvooien in Zuid-Jemen zijn gisteren zeker zeventien soldaten gedood. Bij de stad Lawdar, in de zuidelijke provincie Abyan, kwamen dertien soldaten om die een reeks tankauto’s escorteerden die water aanvoerden naar een militair kamp. Elders bij de stad werden vier soldaten gedood bij een aanval op een hoge legerofficier, die zelf ongedeerd bleef. Beide aanslagen zijn toegeschreven aan Al-Qaeda. In de regio zijn in november ook al aanslagen geweest. Het Al-Qaeda filiaal in Jemen was verantwoordelijk voor in onderbroeken verstopte bommen in 2009 en luchtvrachtexplosieven vorig najaar. (AP, Reuters)

President Kazachstan: geen plebisciet

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 jan. De Kazachstaanse president Noersoeltan Nazarbajev heeft gisteren een voorstel afgekeurd van het parlement om de grondwet te wijzigen en een referendum te houden over verlenging van zijn termijn tot 2020, zo meldden media in het Centraal-Aziatische land. Met zo’n referendum zouden verkiezingen, die voor 2012 gepland stonden, overbodig worden. Om die reden werd het voorstel, dat eerder deze maand werd goedgekeurd door zowel de Senaat als het Lagerhuis, ondemocratisch genoemd door de oppositie. Analisten in Kazachstan vrezen dat er toch een plebisciet zal komen. Nazarbajev heeft het voorstel namelijk niet gevetood.

Grieken, Turken eens over migratie

Erzurum, 8 jan. De Griekse premier George Papandreou en zijn Turkse college Tayyip Erdogan hebben gisteren de indruk proberen weg te nemen dat ze het oneens zijn over de aanpak van de migrantenstroom uit Turkije naar Griekenland. Erdogan ontkende dat Turkije ongelukkig is met een Grieks plan een muur op te trekken in een deel van de grensrivier de Evros. „We vertrouwen elkaar volkomen op dit punt", zei Erdogan na een ontmoeting in de Oost-Turkse stad Erzurum. Griekenland, dat nu de meeste asielzoekers trekt van de hele EU, heeft in het recente verleden geklaagd dat Turkije onvoldoende meewerkt om de stroom in te perken. Papandreou herhaalde dat hij voor een Turks lidmaatschap van de EU is. (Reuters)

Aanslag op badhuis leidt tot 17 doden

Kabul, 8 jan. Bij een zelfmoordaanslag op een openbaar badhuis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn gisteren zeventien mensen gedood. De dader bracht zichzelf tot ontploffing in een badhuis, waar mannen zich kwamen wassen alvorens deel te nemen aan het vrijdaggebed. De plaatselijke autoriteiten gaan ervan uit dat de aanslag het werk is van een lid van de Talibaan. Die zouden erop zijn gebrand te laten zien dat ze nog steeds in staat zijn terreur te zaaien on (AP, BBC)

Extra mariniers VS naar Afghanistan

washington, 8 jan. De Verenigde Staten sturen 1.400 extra mariniers naar Afghanistan, waar nu zo’n 100.000 Amerikaanse militairen gelegerd zijn. De extra mariniers gaan naar de zuidelijke provincie Helmand. Daar proberen de Amerikanen de invloed van de Talibaan in bevolkingscentra terug te dringen. De nieuwe manschappen moeten helpen de positie van de Amerikanen te versterken, voor in het voorjaar het vechtseizoen weer begint. (AP, AFP)