Kort nieuws Binnenland

Waxinelichtwerper Gouden Koets wil 125 getuigen horen

Den Haag, 8 jan. De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, deed dat om aandacht te vragen voor de positie van de koningin. De 29-jarige Erwin L. betwijfelt of koningin Beatrix wel echt koningin is, bleek gisteren tijdens een zitting in de rechtbank in Den Haag. Volgens L. was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. De verdachte wil een dna-onderzoek om dat aan te tonen. De verdachte vraagt de rechtbank om 125 getuigen te horen. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 17 maart. (Novum)

Politiechef Welten op matje Opstelten

Den Haag, 8 Jan. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft een gesprek gevoerd met de Amsterdamse korpschef Welten. Dat heeft de politie gisteren gezegd. Het gesprek ging over de uitspraak van Welten dat vrouwen die een boerka dragen waarschijnlijk niet gearresteerd worden in de hoofdstad. Dit kwam hem op kritiek te staan, maar burgemeester Eberhard van der Laan steunde hem. Wat er tussen Welten en Opstelten is gezegd, is niet bekendgemaakt. (Novum)

OM eist geldboete voor hamsterkunst

Den Haag, 8 jan. Tegen kunstenares Tinkebell is gisteren door het Openbaar Ministerie een boete van 950 euro geëist, waarvan 475 voorwaardelijk. Ze wordt ervan verdacht in 2008 95 hamsters urenlang te hebben mishandeld. Volgens het OM stopte de kunstenares de hamsters op haar tentoonstelling ‘Save the pets’ in de Amsterdamse galerie Masters in plastic ballen en liet ze vier uur rondrennen, terwijl dertig minuten is toegestaan. Na het rennen werden de hamsters in twee kleine vervuilde kooitjes gestopt. Het OM heeft tegen de galerie een boete geëist van 475 euro. (Novum)