Iran wil de perfecte islamitische mens

Iran is zijn onderwijssysteem fundamenteel aan het veranderen. Scholieren en studenten moeten worden gevormd tot de ‘perfecte’ islamitische mens die vrij is van westerse invloeden.

De universiteiten krijgen het komende studiejaar drastisch aangepaste boeken voor studies als rechten, psychologie en sociologie. Westerse theorieën worden vervangen door islamitische. Ideeën over individualisme en persoonlijke vrijheid van sociale wetenschappers zoals Max Weber en Jürgen Habermas worden volgens het ministerie van Wetenschap geschrapt. Nu al zijn tientallen hoogleraren ontslagen of vervroegd met pensioen gestuurd, wegens contacten met oppositiefacties die van pro-westerse neigingen worden verdacht.

Voor de middelbare scholen staan er ook ingrijpende veranderingen op stapel. In september worden voor alle middelbare scholieren vakken ingevoerd als ‘politieke training’ en ‘levensbekwaamheid’. De tieners worden dan gewaarschuwd tegen ‘perverse politieke bewegingen’ en meisjes worden aangemoedigd om op jonge leeftijd te trouwen om „sociale problemen te voorkomen”, zo zeggen vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs.

De veranderingen in het onderwijssysteem zijn bedoeld om de invloed van de steeds liberalere middenklasse tegen te gaan. Vertegenwoordigers van de stedelijke middenklasse, van taxichauffeurs tot advocaten en docenten, dringen al jaren aan op grotere persoonlijke vrijheid, minder ideologie en betere relaties met het buitenland.

Het huidige leiderschap, dat terug wil naar de oorspronkelijke waarden van de islamitische revolutie, geeft het onderwijs de schuld van de verspreiding van deze westerse ideeën.

Scholieren en studenten zijn bezorgd: pagina 6