Internet niet langer gelijk voor iedereen

Wat zal in 2011 het nieuws zijn? Voorspellingen door de redactie en interviews met deskundigen. Vandaag: Alexander Klöpping, internetondernemer, blogger en student.

Alexander Klöpping is altijd online. De enige plek in Nederland waar hij niet de hele tijd op internet kan, is in de trein. En op het strand voelt hij zich offline. Dus reizen we voor een analoog gesprek met de trein naar Zandvoort.

Klöpping (23) is internetondernemer, blogger en student, en spreekt en schrijft over nieuwe media. Sinds hij in De Wereld Draait Door als internetexpert optreedt, wordt hij vaak naar zijn mening gevraagd.

„Lyrisch” prees hij bij Matthijs van Nieuwkerk de nieuwste iPad aan: „Daar schaam ik me nog steeds voor”. Met net zoveel vuur haalde hij uit naar medegast Jack de Vries, die de acties van de VS tegen WikiLeaks verdedigde. Een overheid die druk legt op creditcardbedrijven en zo burgers de mogelijkheid ontneemt om WikiLeaks te steunen? „Een schánde”, beet Klöpping hem toe.

Na die aflevering had hij het gevoel dat hij iets te melden heeft aan de wereld. „Ik verwonder me kinderlijk over dingen die glimmen; gadgets, telefoons. Maar ik wil niet alleen maar lollig zijn.”

Wat heb je te zeggen?

„Er is zoveel onbegrip over internet en nieuwe media. Het kan niet over gamen gaan zonder de gevaren. Niet over sociale netwerken zonder eenzaamheid. Intussen neemt de politiek beslissingen zonder naar de werkelijkheid te kijken. Nu wordt kinderporno gebruikt als argument om internetverkeer inhoudelijk te bekijken. Dat lost natuurlijk niks op. En door WikiLeaks weten we dat de overheid politieke druk uitoefent op bedrijven. In een democratie. Dat is fundamenteel, maar ik heb het idee dat mensen dat te weinig voelen.”

Waar ga je het in 2011 over hebben?

Tikje sarcastisch: „Er komt een iPad met camera, en augmented reality wordt belangrijk. Ik zie de waarde van dit soort voorspellingen niet.”

Maar je ziet wel trends?

„Jawel. Wij zijn gewend dat alles op internet gratis is. In 2010 werd duidelijk dat de nieuwe generatie wil betalen voor virtuele goederen. 178 miljoen mensen per maand spelen de spelletjes van Zynga, zoals Farmville, waarvoor ze dingen kopen met echt geld. Ik ben benieuwd of zij ook voor krantennieuws willen betalen.

„Google komt in 2011 met een cloud provider: Chrome OS. Dan doe je alles op hun servers en ben je niet meer eigenaar van je eigen documenten. Dat is niet erg, tot je er weg wilt. Of je je als dissident gedraagt. Dan ontkom je er niet meer aan om een dure provider te betalen die gewend is druk van buitenaf te weerstaan, dan betaal je ‘dissident tax’.

„En in 2011 zou er wel eens een internetprovider gratis internet kunnen gaan aanbieden. Bij wie je dan wel pakketten kunt kopen, zoals een digitaal filmkanaal of een sportpakket.”

Zie je daar naar uit?

„Nee, dat is het einde van netneutraliteit, van internet waarop iedereen even makkelijk bij dezelfde informatie kan. Nu al proberen providers met de publieke omroep af te spreken dat zij een HD-versie van Uitzending Gemist mogen aanbieden. Maar alleen voor hún klanten. Die provider moeten we wantrouwen. Compleet doodknuppelen.”

Maakt dit je nou werkelijk iets uit?

„Internet zit diep in mijn hart. We kregen in 1995 internet, toen ik acht was. Ik ging direct mijn eigen website maken. Dat was fundamenteel: iets neerzetten wat anderen konden lezen. Ik woonde in Oss, ik kon geen flikker. Op de middelbare school verveelde ik me dood. Ik ben toen een internetbedrijfje begonnen voor gadgets. Dertig helikopters versturen in één middag, dat was een avontuur.

„Ik ben blij met de mogelijkheden van internet. Als ik morgen een online-krant wil beginnen, kan dat. Dan wil ik niet dat een provider die blokkeert omdat-ie al samenwerkt met een andere krant.”

Waarom ben jij in het nieuws?

„Ik denk dat ik moeilijke onderwerpen begrijpelijk kan maken. Ik heb, denk ik ook, het talent om iets ongrijpbaars als internet te vertalen naar iets concreets. Er zijn ook kijkers die vinden dat ik een pedant hoofd heb. Die na één zin al een hekel aan me hebben. Dat is een verloren zaak.”

„De meningen die ik verkondig, verzin ik overigens niet zelf. Ik lees de hele dag artikelen, ik praat met mensen. Ik kan zelf nog geen goede analyses maken. Ik zou wel willen weten hoe overheden internet moeten reguleren. Over hoe je netneutraliteit garandeert. Maar ik heb nog geen idee. Later.”

Wat zijn de mediatrends in 2011?