Wouter Bos: Ik denk dat de politiek gebaat is bij verjonging

Wouter Jacob BOS ( 1963) Nederlandse politicus voor PvdA verkiezingsaffiches in het Partij van de Arbeid Partijkantoor aan de Herengracht 54 in Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 29 maart 2010
Wouter Jacob BOS ( 1963) Nederlandse politicus voor PvdA verkiezingsaffiches in het Partij van de Arbeid Partijkantoor aan de Herengracht 54 in Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 29 maart 2010 Wouter Bos. Foto NRC / Vincent Mentzel

Voormalig PvdA-partijleider Wouter Bos vindt bij nader inzien dat het politieke bedrijf geschikter is voor oudere mensen dan hijzelf was.

In een vraaggesprek met NRC Handelsblad zegt hij:

“Wat ik nu wel inzie, met grote tegenzin, is dat de politiek een dynamiek heeft die geschikter is voor oudere mensen. Ik denk dat politiek gebaat is bij verjonging, de samenleving moet weerspiegelen. Maar zie je de hoeveelheid ballen die Barbara en ik in de lucht moesten houden, dan is het logisch dat bij zoveel politieke collega’s de kinderen al uit huis waren.”

Wouter Bos, ex-vicepremier, ex-minister van Financiën in het kabinet-Balkenende IV, nam op 12 maart onverwachts afscheid van de politiek, om tijd voor zijn gezin te maken. Sinds kort is Bos (47), die drie kleine kinderen heeft, partner van KPMG Nederland.

Op de vraag of politiek dan een vak voor grijze mannen is, antwoordt Bos:

“En voor vrijgezellen: kijk naar Mark Rutte. Maar bij mijn vertrek kreeg ik ontzettend leuke reacties van oud-politici. Willem Aantjes schreef een ontroerende brief. Van Kemenade, Jan Pronk. Juist bij die monomaan politieke generatie zat geen greintje veroordeling. Die maakten zelf ooit een andere keuze en hebben de prijs daarvoor betaald: je kinderen niet te zien opgroeien.”

Bij KPMG is Bos sinds begin oktober verantwoordelijk voor de adviespraktijk in de publieke sector en gezondheidszorg. Hij heeft een vierdaagse werkweek. Over een mogelijke comeback in de politiek zegt hij:

“Nooit nooit zeggen, maar daar denk ik absoluut niet aan. Ik verwacht dat er in de PvdA genoeg politiek talent opstaat. Straks zit men echt niet te wachten op wat opa Bos wil.”