Ghana bereid verder te gaan met Gbagbo

Het West-Afrikaanse front tegen Laurent Gbagbo van Ivoorkust heeft de eerste zichtbare barsten opgelopen. President John Atta Mills van Ghana verklaarde gisteren dat hij bereid is om samen te werken met „elke” regering in buurland Ivoorkust, ook die van zittend president Gbagbo. Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen ECOWAS, waar Ghana bij hoort, eist officieel juist dat Gbagbo plaatsmaakt voor Alassane Ouattara, de winnaar van de verkiezingen van eind november in Ivoorkust.

„Ghana kiest geen partij”, zei Mills over Ivoorkust. „Ghana zal elke regering ondersteunen.”

Net als de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie erkent het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten ECOWAS Ouattara als de nieuwe president van Ivoorkust. Gbagbo weigert echter te vertrekken.

De abrupte koerswijziging van Mills lijkt de kansen op een militaire interventie in Ivoorkust te verkleinen. ECOWAS heeft gedreigd Gbagbo met geweld te verdrijven. Ouattara heeft ECOWAS opgeroepen om dit dreigement ook waar te maken. Zonder het relatief machtige Ghana beschikt ECOWAS echter over beduidend minder armslag. „Persoonlijk geloof ik niet dat de militaire optie de oplossing is voor Ivoorkust”, aldus Mills.

Volgens Mills is het Ghanese leger te zwaar belast om mee te doen aan een interventie. Daarnaast zou een interventie vergeldingsacties kunnen losmaken tegen Ghanezen in Ivoorkust. Daar werken veel Ghanezen. Ghana levert bovendien vijfhonderd blauwhelmen voor de VN-vredesmissie in Ivoorkust, die in totaal bijna tienduizend militairen omvat. Die beschermt ook het hotel waar Ouattara onderdak heeft gezocht. (AP, Reuters, BBC)