'Gekleurd nieuws vind ik verschrikkelijk'

Een jaar geleden begon Rob Trip als presentator van het NOS Journaal. Links is het journaal niet, vindt hij. „Clairy Polak is geofferd voor Nieuwsuur.”

„Als Nova alleen maar nieuws lezen was, dan was ik er nooit aan begonnen.” Dat zei Rob Trip tien jaar geleden in een interview. Trip, indertijd presentator van actualiteitenrubriek Nova, lacht hard om het oude citaat.

Zonder aarzeling zei hij ‘ja’ toen hij werd gevraagd als nieuwe presentator van het Achtuurjournaal, het vlaggenschip van de NOS. „Ik had er heel veel zin in. Het is ook geen nieuws lezen, maar nieuws presenteren.”

Nu, een jaar later, is hij blij met de nieuwe wending in zijn carrière. Voor zijn overgang naar het NOS Journaal had hij met Ad van Liempt de veelgeprezen serie De Oorlog gemaakt waarvoor hij vrijaf had genomen bij Radio 1. Hij dacht: wil ik terug? Hij had ook een hard hoofd in veranderingen bij de nieuwszender. „Radio 1 heeft een andere klankkleur gekregen. Het is een huis in een straat die niet meer de mijne is. Ik mis mensen als Chris Kijne (radiomaker VPRO), interviewers die een boek hebben gelezen.”

In café Lux in Nijmegen kiest Trip een tafeltje achteraf. Niet alleen om rustig te kunnen praten. Hij vindt het onwennig als vreemden hem herkennen. Sinds anderhalf miljoen mensen om de week zes avonden naar hem kijken, voelt hij zich publiek bezit. Met „grote schroom” noemt hij dat een behoorlijke prijs voor een bevoorrechte positie.

Het dagelijkse nieuws wil Trip „zo normaal mogelijk” vertellen. Hij wil uitleggen waarom iets gebeurt. Dagelijks mengt hij zich op de redactie in ‘duizenden discussietjes’. „Zo krijg ik het gevoel dat het voor een deel ook mijn journaal is. Een van de grote gevaren van tv is dat je denkt dat je moet acteren. De kunst is om dicht bij jezelf te blijven.” En zoals de grote Amerikaanse anchors wil hij bij calamiteiten naar de brandhaard afreizen.

Is journaalpresentator een overschat vak?

„Het is enorm ingewikkeld. Het moet allemaal in die 25 minuten passen. Je werkt op de vierkante millimeter. Je zit op een snelweg en als je met je pink het stuur aanraakt, vlieg je uit de bocht. Toen ik drie uur radio per ochtend deed, had ik veel meer ruimte om fouten te maken.”

Nieuws is overal. Kan het Achtuurjournaal nog de toon zetten?

„Er kijken dagelijks anderhalf miljoen mensen. Ook al kun je de hele dag op internet langs alle nieuwsbronnen zappen, toch zal er behoefte blijven aan een rubriek die een betrouwbaar overzicht geeft van het belangrijkste nieuws van de dag. Al moet je steeds nieuwe vormen bedenken, om ook voor jongeren interessant te blijven.”

Ik zou onderwerpen scherper maken en brutalere verslaggevers op pad sturen, zei u ooit over het Journaal. Is dat gebeurd?

„Het komt een eind in de richting. Als je journaals zou terugzien, denk ik dat het tien jaar geleden veel braver en trager was. We zijn opgeschoven door de veranderingen in kijkgedrag en de concurrentie met talkshows.”

Concurrent RTL Nieuws wordt met veel minder mensen gemaakt. Wat zijn de verschillen met het NOS Journaal?

„Het is heel knap dat zij zo’n goed journaal maken. Als het over benzineprijzen gaat, dan gaan zij eerder naar de klant. Wij neigen meer naar de mensen die over de prijzen gaan. Wat ik herken uit mijn tijd bij Veronica is de mentaliteit: wij tegen de rest. Dat geeft een enorme drive. Als marktleider is het voor ons de kunst om scherp en spannend te blijven.”

Wat vindt u van de ideologische tv-journalistiek in een nieuwe rubriek als Uitgesproken van VARA, EO en WNL?

„Verschrikkelijk. Nieuwsuur (NTR, NOS) had twintig jaar geleden bedacht moeten worden. Het is ook twintig jaar geleden bedacht: toen heette het NOS Laat. De prijs die voor Nieuwsuur is betaald, is dat omroepverenigingen die al lang over hun houdbaarheidsdatum heen zijn nog een kans krijgen en zich ineens moeten profileren. Je kunt geen serieus actualiteitenprogramma een of twee keer per week maken met een klein clubje.”

Joost Eerdmans, de nieuwe presentator van Uitgesproken WNL, vindt dat WNL de primeur over het strafrechtelijk verleden van Kamerleden van de PVV minder prominent had moeten brengen.

„Dat vind ik onbegrijpelijk. Het is geweldig dat WNL en PowNed dat aan het licht brengen. Andere rubrieken hadden zich achter de oren moeten krabben: waarom hebben wij dat niet? Eerdmans zei ook dat hij Fox News geweldig vindt. Dat Amerikaanse station geeft alleen maar meningen en presentatoren die hun eigen waarheid naar voren brengen.”

Ziet u die ontwikkeling in Nederland?

„Tot nu toe niet. Het allertreurigste vind ik dat Clairy Polak, een van de beste interviewers van Nederland, het veld moest ruimen bij Nieuwsuur omdat ze bij een van die omroepen vandaan komt die niet meer houdbaar is. Zij is geofferd voor Nieuwsuur.”

Uw collega Eva Jinek voelde zich gedwongen bij Nieuwsuur te vertrekken omdat haar relatie met een topadvocaat haar onafhankelijkheid in de weg zou staan.

„Over de kwestie Eva Jinek ga ik niets zeggen.”

Het Journaal wordt verweten dat ze links gekleurde journalistiek zou brengen.

„We hadden laatst PVV-kiezers over de vloer. We nodigen vaker publieksgroepen uit om te horen wat ze van ons vinden. Zij waren heel kritisch over de publieke omroep, maar over de NOS hadden ze niet heel veel te klagen. Ze vonden dat wij vrij afgewogen het nieuws brengen en dat ze zelf ook aan bod komen.”