Filmvraag

In mijn jeugd was ik gefascineerd door de Spaanse dichter Federico García Lorca. Later, het moet in de jaren 1975 of 1976 zijn geweest, draaide in het Amsterdamse Cinétol een Spaanse film waarin die Lorca een grote rol speelde. Ik weet nog twee dingen, of eigenlijk drie: A. het speelt zich af in een grote stad, ik neem aan Madrid; B. een van de hoofdfiguren is een oudere homoseksueel; en C. die voordat hij gaat slapen een bandrecorder aanzet waarop iemand gedichten van Lorca voordraagt uit diens Amerikacyclus, geïnspireerd door de homoseksuele dichter Walt Whitman. Hoe heet die film? En is hij op dvd te krijgen?

Tineke Kalk

De gezochte film is van iets latere datum: 1977. Na vertoning in het Rotterdamse filmfestival van 1978 verscheen A un dios desconocido onder de letterlijke Nederlandse vertaling Aan een onbekende god hetzelfde jaar in de bioscopen, waaronder het onvolprezen arthouse-paradijs Cinétol.

De regisseur van deze variatie op het werk van Federico García Lorca was Jaime Chávarri (Madrid, 1943), een specialist in het genre van de toen populaire magisch-realistische film uit Spanje. De homoseksueel van middelbare leeftijd, die naar ik mij herinner goochelaar van beroep was, werd gespeeld door de toen 47-jarige Argentijnse acteur Héctor Alterio, destijds ook een bekend gezicht van de Spaanstalige artistieke film.

Of de stad van handeling Madrid was, daar wil ik vanaf wezen. Volgens mij was de hoofdpersoon José wel een Madrileen, maar keert hij in de film terug naar het Granada van zijn jeugd, ook de stad van de dichter Lorca. Een hoofdthema van de film wordt in elk geval gevormd door gedachten aan sterfelijkheid.

Ooit is de film in Spanje wel op dvd uitgebracht, maar als ik er naar zoek op het web, dan tref ik alom de melding aan dat deze titel niet meer leverbaar is.

Hans Beerekamp

Heeft u vragen over film of tv? Stuur uw vraag naar Hans Beerekamp, hb@nrc.nl. Houd rekening met wachttijd voor het antwoord. Een selectie van de vragen wordt in deze rubriek beantwoord.