Facebook voorkwam suïcide niet

Britse kranten hebben zich deze week afgevraagd wat de waarde van een Facebook-vriendschap eigenlijk is, nadat een 42-jarige vrouw uit Brighton op de site aankondigde een einde aan haar leven te maken.

Op Eerste Kerstdag schreef Simone Back op Facebook dat ze een overdosis pillen had genomen: „Took all my pills be dead soon bye bye everyone”. Zeventien uur later forceerde de politie de deur van haar huis en vond haar dode lichaam.

Geen van haar 1.048 Facebook-‘vrienden’ is haar na haar digitale zelfmoordbrief gaan opzoeken. Een aantal plaatste zelfs hatelijke berichten waarin ze werd beschuldigd van liegen. „Ze doet dit wel vaker, al haar pillen nemen”, schreef een van haar ‘vrienden’. Sommigen pleitten op de Facebookpagina nog bij buren van Back om bij haar langs te gaan, maar daar is kennelijk niemand op ingegaan. Volgens The Daily Telegraph woonden sommigen van de Facebook-contacten van de vrouw in de buurt. „Als maar één persoon zijn computer had verlaten om naar haar huis te gaan, had haar leven gered kunnen worden”, aldus een (echte) vriendin van de vrouw.