Excelsior werkt in Suriname aan de weerbaarheid

Excelsior trotseert de tropische omstandigheden in Paramaribo. Volgens trainer Alex Pastoor worden zijn jonge spelers daar mentaal sterker van.

Ryan Koolwijk ploft neer in de dug-out. Hij zit er aardig doorheen. Vanaf de warming-up was het of hij voortdurend een deken van zich af moest gooien. En al is de training elke twintig minuten stilgelegd om de vochthuishouding in balans te houden, hij kan wel blijven drinken.

De centrale middenvelder van Excelsior gespt het riempje met elektronica van zijn borst en kijkt nieuwsgierig op de laptop met statistieken. Een hartslag van bijna 190 is niet ongebruikelijk na enkele sprintjes, maar het energieverbruik ligt aanzienlijk hoger dan anders. Clubarts John van Ochten adviseert hem dan ook ’s middags serieus gebruik te maken van de twee uur verplichte rust.

Waar de meeste Nederlandse profclubs overwinteren in Spanje of Turkije, belegde Excelsior een trainingskamp in Paramaribo. De nummer zestien van de eredivisie was uitgenodigd voor een jubileumtoernooi ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Surinaamse voetbalbond. Vannacht (Nederlandse tijd) spelen de Rotterdammers tegen Remo uit Belèm, uit de top-30 in Brazilië. Bij een zege volgt morgen de finale waarvoor Paysandu, een andere Noord-Braziliaanse club, zich woensdag ten koste van de Surinaamse landskampioen Intermoengotapoe al wist te plaatsen.

Voormalig Junglecommando-leider Ronnie Brunswijk, tegenwoordig coalitiepartner van president Desi Bouterse, is hoogst persoonlijk verantwoordelijk voor die uitschakeling. Als voorzitter, clubeigenaar en voornaamste geldschieter van Intermoengotapoe, heeft hij zichzelf op zijn 48ste weer eens in de spits opgesteld. Dat is vragen om moeilijkheden. De actieradius van Brunswijk beperkt zich tot de middencirkel en het is net of de Surinamers met tien man in het veld staan.

Op de tribune kijkt Excelsior-trainer Alex Pastoor met stijgende verbazing om zich heen. Van het Surinaamse voetbal is hij niet onder de indruk. „Hooguit eerste divisie, rechterrijtje. Maar net als in het bekervoetbal weet je het nooit in één enkel duel.” Waar zijn spelers wel wat van kunnen leren is de passie van de Brazilianen. „Voor die gasten is voetbal een kwestie van leven of dood.”

Daarmee is niet gezegd dat zijn mannen in de tweede seizoenshelft met het mes tussen de tanden moeten gaan spelen. Maar mentaal kan het nog een stuk beter, vindt Pastoor. „De Excelsior-staf kiest daarbij voor een individuele benadering. Met de hele selectie trainen is prima, maar soms is het beter om een speler aparte oefenvormen te laten doen. Dan ontwikkelt hij zich sneller en daar wordt ook de groep weer beter van.”

Conditioneel en fysiek zit het dit seizoen wel goed. Voor de laatste wedstrijd tegen Groningen had Pastoor op één na al zijn spelers tot zijn beschikking. En allemaal even fit. Maar zijn ze met al die lucht en energie ook in staat negentig minuten lang op eredivisieniveau te voetballen? Juist daar zit het probleem, vermoedt Pastoor. Vooral het gebrek aan rust en ervaring heeft Excelsior dit seizoen onnodig punten gekost.

Maar wat wil je met een stel spelers die geen van allen eerder in de eredivisie uitkwamen? „Flink wat jongens speelden vorig jaar nog bij de A-junioren. Talent hebben we genoeg. Er zitten spelers bij die op termijn zeker bij een topclub aan de slag kunnen. Bij Ajax of Twente laten ze elk jaar misschien een of twee jonge spelers doorstromen naar de wedstrijdselectie. Wij doen dat met een heel elftal. Maar wanneer we deze groep bij elkaar houden, draaien we over een paar jaar lekker mee in de subtop.”

De tragiek van Excelsior is dat dit nooit gebeurt. Elk seizoen vertrekken de beste spelers en kan de opbouw van voren af aan beginnen. Als er middelen beschikbaar zijn, wordt daar heel voorzichtig mee omgesprongen. Vandaar dat Pastoor hard moest lachen toen een lokale journalist informeerde of hij niet een leuke Braziliaanse pingelaar aan zijn selectie wilde toevoegen: „Bij Excelsior moet ergens een kist met geld zijn, maar de voorzitter heeft daar een enorme krokodil naast gelegd.”

Daarom gaat hij eerst maar eens dit toernooitje winnen om daarna met een door de tropen gelouterde spelersgroep het eredivisieschap veilig te stellen.