'EU-regels begroting niet genoeg'

Europese lidstaten moeten er niet op vertrouwen dat de Europese Centrale Bank de schuldencrisis oplost, zo heeft ECB-president Jean-Claude Trichet gezegd. Volgens Trichet gaan de huidige voorstellen voor meer begrotingsdiscipline niet ver genoeg.

Volgens Trichet, die sprak tijdens een bijeenkomst van de Duitse conservatieve partij CSU in Wildbad Kreuth in Beieren, moet Europa scherpere richtlijnen afkondigen om lidstaten te dwingen hun begrotingen op orde te brengen. „Europa kan zich niet veroorloven om slechts halfweg te gaan, we moeten ambitieuzer zijn. De voorstellen die we uit Brussel hebben horen komen gaan in de visie van de ECB niet ver genoeg.”

Trichet, die minder dan een jaar te gaan heeft als hoofd van de Europese Centrale Bank, herhaalde in zijn toespraak de noodzaak voor strenge sancties als EU-lidstaten de begrotingsregels van het Stabiliteitspact overtreden. Sommige landen gaan strenge regels echter de ver. Dit najaar sloten de Duitse kanselier Angela Merken en de Franse president Nicolas Sarkozy een compromis. Volgens het Frans-Duitse voorstel zou de Europese Raad toezicht moeten houden op het sanctiestelsel.

Volgens Trichet mag het een Europees systeem van sancties echter niet worden ondergraven door politiek geschipper. „We moeten onbuigzaam zijn in het opleggen van sancties als de regels worden overtreden”, zei de bankpresident volgens een officiële spreektekst die de ECB gisteren vrijgaf. „Door de politieke besluitvorming te beperken zullen we de kracht van het Stabiliteitspact versterken.” Volgens Trichet moeten er „bindende gedragregels komen.”

De euro verloor deze week opnieuw terrein ten opzichte van de dollar. In december nam de ECB extra maatregelen voor banken, nadat een noodpakket voor Ierland weinig indruk maakte op beleggers. De centrale bank is ook weer meer staatsobligaties gaan kopen, nadat de bank hier in oktober een tijdje mee was gestopt. Volgens Trichet wordt de politiek om staatspapier op te kopen „voortgezet”. Volgens ingewijden, die anoniem wilden blijven, kocht de ECB gisteren Portugees overheidspapier.

De Beierse CSU steunde Trichet. „De onafhankelijkheid van de ECB moet worden gegarandeerd en politieke invloed op haar beslissingen moet worden beperkt”, zo liet de zusterpartij van de christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel weten. (Bloomberg)