Eric Nordholt

winterswijk taida pasic ©foto eric brinkhorst
winterswijk taida pasic ©foto eric brinkhorst eric brinkhorst

Toen Eric Nordholt (1939) hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie was (1987-1997), irriteerde hij als een Welten avant la lettre geregeld politici met publieke uitspraken.

Waar bent u?

„Sinds een jaar in Vleuten, in een landelijke omgeving bij Utrecht. We wonen hier omdat onze kinderen en kleinkinderen hier wonen. Het is anders dan de gracht in de Amsterdamse binnenstad. Maar het past bij mijn levensfase, waarin ik buiten de schijnwerpers advieswerk doe over leiderschap.”

Moest u erg wennen aan de stilte?

„In het begin wel, maar uiteindelijk brengt een mens toch de meeste tijd binnenshuis door. En daar kan ik mijn grootste hobby uitleven, het beluisteren van klassieke muziek.”

Mist u de reuring niet?

„Welnee. Binnenkort word ik 72 jaar. Ik ben enkele jaren geleden hersteld van een ernstige ziekte (in 2000 kreeg hij nierkanker), en dat gaat nog steeds goed.”

Hoe beziet u de reuring rond Welten?

„Met milde kritiek. Welten heeft het volste recht te zeggen: dat boerkaverbod vind ik helemaal niks. Maar hij moet niet iets zeggen over de handhaving van een eventuele wet, want daar gaat hij niet over.”