Waterstand Maas iets gedaald

Netherlands, Itteren, 07.01.2011 Hoge waterstand Maas. foto: Chris Keulen
Netherlands, Itteren, 07.01.2011 Hoge waterstand Maas. foto: Chris Keulen De hoge waterstand van de Maas bij Itteren. Foto NRC / Chris Keulen

Het waterpeil van de Maas in Zuid-Limburg is wat aan het dalen. De hoogste waterstanden lijken inmiddels achter de rug, hoewel de grip 4-situatie in elk geval tot vanmiddag blijft gelden.

Update 11.10: waterpeil iets gedaald

In twee Limburgse dorpen zijn vannacht achttien hulpbehoevenden uit voorzorg geëvacueerd vanwege de hoge waterstand. Het gaat om mensen uit Borgharen en Itteren die niet makkelijk kunnen worden gered. Militairen staan nog altijd klaar voor een eventuele gehele evacuatie.

In de twee dorpen zijn hulpposten voorbereid waar bewoners heen kunnen voor informatie en hulp. De toegangswegen in en uit de dorpen zijn overspoeld. Bewoners kunnen buiten het overstromingsgebied parkeren en naar huis worden vervoerd. De gemeente Maastricht bereidt de bewoners voor op de wateroverlast.

Vanmorgen vroeg was de stroomsnelheid van de Maas nog 2.270 kubieke meter water per seconde, enkele uren later was dat gedaald naar 2.222 kuub per seconde. Dat blijft ruim vier keer zo hoog als gemiddeld in deze tijd van het jaar. Het water in de Maas staat zo hoog door smeltende sneeuw.

Maas permanent bewaakt
Het Waterschap Roer en Overmaas laat de kade van de Maas permanent bewaken. Sommige beken zijn afgesloten en er zijn pompen klaargezet. Bij een regenwaterbuffer zijn zandzakken geplaatst. Vee langs de Maas is binnengehaald..

Rijn wordt in de gaten gehouden
Volgens Rijkswaterstaat is de afvoer van de Rijn normaal. Bij Lobith kwam daar gisteren zo’n 2.350 kubieke meter water per seconde doorheen, wat volgens de dienst normaal is voor de rivier. Toch verwacht men dat het water ook in de Rijn nog zal stijgen en wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden.