Doden en honderden gewonden bij protesten Algerije

Demonstrerende jongeren slaan op de vlucht voor de oproerpolitie in Annaba, Algerije. Foto AP.

Bij rellen in Algerije zijn vandaag en gisteren twee doden gevallen en circa vierhonderd mensen gewond geraakt. Zo’n driehonderd gewonden zijn leden van de oproerpolitie. Dat bericht Al-Jazeera.

Eén van de slachtoffers is een 18-jarige jongen. Hij werd vandaag doodgeschoten toen hij een politiebureau wilde binnendringen in Ain Lahdjel, een stad die op driehonderd kilometer van hoofstad Algiers ligt.

Werkloosheid en voedselprijzen redenen protesten
Het tweede slachtoffer viel gisteren al in Bou Smail, een stadje ten westen van Algiers. Hij is volgens een plaatselijke dokter met een traangasspuitbus op zijn hoofd geslagen en overleed aan de hoofdwonden die hij daar aan overhield.

Gisteren schreven we dat het al dagen onrustig is in Algerije. Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zijn de hoge jeugdwerkloosheid en hoge voedselprijzen de belangrijkste redenen van de jongerenprotesten.

De Algerijnse regering kwam vandaag bijeen om de crisissituatie in het land te bespreken. Minister van Handel Mustapha Benbada zei op de staatsradio dat de situatie vanaf begin volgende week beter wordt.

Welke maatregelen de regering wil nemen is nog niet duidelijk. Analisten verwachten volgens Al-Jazeera dat de regering de prijzen van belangrijke levensmiddelen omlaag wil brengen door de winstmarges op die producten aan een maximum te binden.