De naam kalkoen komt van Calicut op de Malabarkust

Jeroen van Rooijen (Brieven, 31 december) verklaart waar het woord ‘kalkoen’ vandaan komt: van ‘haan van Calicoet’, met een verwijzing naar de stad Calcutta (nu Kolkata) in Bengalen. De juiste herkomst van het woord, zij het niet van het dier, is echter Calicut (nu Kozhikode) aan de Malabarkust van wat nu de deelstaat Kerala op de ZW-kust van India is. Het is waar Vasco da Gama in 1498 verscheen en vanwaar spoedig daarna grote hoeveelheden katoenen stoffen, bekend als calico(t)s, Portugal bereikten. Deze katoentjes, overigens niet op de Malabarkust, maar in het Tamilgebied aan de tegenovergelegen Coromandelkust geweven, werden via Iberische havens verhandeld over Europa en werden er een sensatie.

Dat de spectaculaire nieuwe vogel uit Amerika, die ons bereikte op dezelfde schepen die ook de katoentjes aanbrachten, de naam van dat verre Calicut kreeg, is te begrijpen. ‘Calico’ heeft dus dezelfde oorsprong als ‘kalkoen’.

Dirk H.A. Kolff

Zoeterwoude