Coalitie gelijmd in Pakistan

De Pakistaanse regering van premier Yousuf Raza Gilani kan alsnog met een parlementaire meerderheid verder regeren nadat ze donderdag had besloten een omstreden en bij velen impopulaire verhoging van de brandstofprijzen met 9 procent ongedaan te maken.

Na die concessie kondigde de Muttahida Qaumi Movement (MQM), die begin deze week de coalitie onder leiding van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) had verlaten, aan in de regering terug te keren, „in het landsbelang”. De politieke crisis, waarin het toch al weinig stabiele Pakistan daardoor was terechtgekomen, lijkt zo voorlopig bezworen.

Het land werd deze week ook opgeschrikt door de moord op Salman Taseer, de liberale gouverneur van Punjab, de belangrijkste provincie van het land. De dader, een politieman, had zich gestoord aan kritiek van Taseer op de strenge Pakistaanse blasfemiewet. Veel Pakistanen bejubelden de politieman om zijn daad. De kwestie onderstreept de diepe kloof tussen de liberaal ingestelde bovenlaag en een groot deel van de bevolking, die hecht aan een strenge uitleg van de islam.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hekelde het Pakistaanse prijsbeleid voor energieprijzen gisteren als „inefficiënt en doelloos”. Het was juist het IMF dat op een prijsverhoging had aangedrongen. Het was eveneens tegen het zere been van het IMF dat premier Gilani juist gisteren liet weten dat de regering voorlopig geen belastinghervorming zal doorvoeren, een andere eis van het IMF.

Het IMF houdt al enige tijd de betaling op van een deel van een lening ter waarde van 11 miljard dollar (8,4 miljard euro). Het IMF wil dat de Pakistaanse regering de overheidsfinanciën meer op orde brengt alvorens meer geld beschikbaar te stellen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de herroeping een „vergissing”. (AP, BBC)