Buurland zet Haïtianen uit

De Dominicaanse Republiek heeft de uitzetting van Haïtiaanse illegalen hervat na een onderbreking van een jaar sinds de zware aardbeving in Haïti. Zeker 950 mensen zijn deze week uitgezet en de immigratiedienst verwacht de komende dagen meer uitzettingen.

De Dominicaanse overheid zegt dat de strenge aanpak nodig is om de verspreiding van cholera tegen te gaan. Sinds de uitbraak van de ziekte in oktober zijn 3.500 Haïtianen overleden. Ongeveer 150 mensen in de Dominicaanse Republiek zijn besmet met cholera.

De Dominicaanse Republiek en Haïti, die het Caraïbische eiland Hispaniola delen, hebben een historisch gespannen relatie. Na de grote aardbeving in Haïti in januari vorig jaar bood de Dominicaanse Republiek hulp aan, verbeterden de betrekkingen en werd de uitzetting van illegale Haïtianen voor onbepaalde tijd gestaakt.

Veel Haïtianen verrichten illegaal, slecht betaald werk in de Dominicaanse Republiek. Volgens de Verenigde Naties waren er voor de aardbeving ongeveer 600.000 illegale Haïtianen in het buurland. Inmiddels zijn dat er volgens de Dominicaanse autoriteiten een miljoen, op een bevolking van tien miljoen Dominicanen.

Of presidentskandidaat en zanger Micky Martelly toch doorgaat naar de tweede ronde van de verkiezingen, op zijn vroegst in februari, is nog altijd onduidelijk. Een commissie doet onderzoek naar de omstreden uitslag van de eerste ronde van eind november. Martelly zou toen nipt hebben verloren van Jude Célestin van de regerende Eenheidspartij en ruim van favoriet Mirlande Manigat.

Komende woensdag, 12 januari, is de verwoestende aardbeving in Haïti een jaar geleden. Van heropbouw is nog nauwelijks sprake, stelde hulporganisatie Oxfam deze week in een rapport. Er zijn nog een miljoen mensen ontheemd, er is slechts 5 procent van het puin opgeruimd en er is nog maar 15 procent van de noodhuisvesting gebouwd. (AP, Reuters)