Zes doden bij schietpartij Arizona, Congreslid zwaargewond

Gabrielle Giffords. Foto PR.

Bij een schietpartij in Tucson in Arizona zijn zes mensen gedood en is het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords (wiki) zwaargewond geraakt. Het lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd eerder vanavond neergeschoten op een politieke bijeenkomst in de plaats Tucson, Arizona.

Giffords werd één keer in het hoofd geschoten en is direct geopereerd, zo meldde een dokter van het ziekenhuis dat haar behandelt om tien uur op een persconferentie. Ze verkeert in kritieke toestand, maar desalniettemin zei de dokter “heel optimistisch” te zijn over haar kans op “volledig herstel”.

Naast Giffords werden achttien omstanders volgens de plaatselijke autoriteiten getroffen door kogels. Zes daarvan zijn dus overleden. Eén van de slachtoffers is een negenjarig meisje, meldde de dokter op de persconferentie van het ziekenhuis. Een ander slachtoffer is de federale rechter John Roll (info). Het ziekenhuis dat Giffords behandelt momenteel nog tien andere slachtoffers. Vijf daarvan verkeren nog in levensgevaar.

De schutter is opgepakt. Hij verscheen volgens ooggetuigen plotseling op de bijeenkomst, die op straat voor een winkel werd gehouden. De schutter begon in het wilde weg om zich heen te schieten. Hij zou twintig tot dertig keer hebben geschoten.

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Zijn identiteit is wel vastgesteld. Hij heet Jared Laughner en wordt door ooggetuigen omschreven als een jonge blanke man van halverwege de twintig.

Obama heeft inmiddels op de schietpartij gereageerd:

“This morning, in an unspeakable tragedy, a number of Americans were shot in Tucson, Arizona, at a constituent meeting with Congresswoman Gabrielle Giffords. And while we are continuing to receive information, we know that some have passed away, and that Representative Giffords is gravely wounded. We do not yet have all the answers. What we do know is that such a senseless and terrible act of violence has no place in a free society. I ask all Americans to join me and Michelle in keeping Representative Giffords, the victims of this tragedy, and their families in our prayers.”

De eerste foto’s van de plek waar de schietpartij plaatsvond komen inmiddels binnen: