Gematigde toon anti-Amerikaanse leider Sadr past in huidige tijdgeest

Sadr hield zijn toespraak tegen een achtergrond van zijn wijlen broer en vader, de ayatollahs Mohammed Baqir (l) en Mohammed Sadiq. Foto AP/Karim Kadim

De Iraakse sjiitisch geestelijk leider Moqtada Sadr riep vandaag op tot verzet tegen de ‘bezetters’ van Irak en de Verenigde Staten en Israël in het bijzonder. Maar niet zonder meer met wapens. Het was Sadrs eerste speech in Irak sinds vier jaar. Hij zat in Iran tijdens een zelf opgelegd ballingschap.

Midden-Oosten deskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants plaatst de gematigde uitspraken van Sadr in de huidige omstandigheden.

“Na de invasie van de Amerikanen in 2003 was Sadr buitengewoon tegen de ‘bezetters’. Maar dat was een andere tijd dan nu. De VS vertrekken uit Irak, hij is zelf een dagje ouder en heeft heel veel invloed in de huidige coalitie. Zeven van de 41 ministers komen uit zijn beweging. Echter, bij iemand als al-Sadr weet je nooit wat hij morgen weer zal zeggen.”

De anti-Amerikaan Sadr wil wel dat de VS zich eerder terugtrekken dan de vastgestelde datum van eind 2011. Persbureau AP meldt verder dat hij zei dat wapens alleen zijn voor “people of weapons” zijn, waarmee hij lijkt te bevestigen dat het leger en de politie nu de autoriteiten zijn en hij tevens de vrees voor een opleving van zijn Leger van de Mahdi drukt.

‘No, no to America’
Woensdag keerde de islamitische populist terug in Irak. Hij vroeg vandaag zijn aanhangers, in groten getale toegestroomd in de sjiitische stad Najaf, de nieuwe Iraakse regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki een kans te geven. “Wij zijn nog steeds strijders”, zei al-Sadr waarna hij zijn publiek opjutte om “No, no to America” te zingen.

In het verleden was het leger Mehdi van Sadr in hevige gevechten verwikkeld met de Amerikanen in Irak en het Iraakse leger. Volgens AP deed de geestelijk leider vandaag zijn best om zich een imago als volksmenner en staatsman aan te meten. “Maak baan voor deze nieuwe regering zodat ze kunnen bewijzen dat ze er voor het volk zijn”, zei hij tegen zijn volgers in Najaf. Sommigen van hen sliepen er al dagen op de straat voor Sadrs huis.

Duizenden Sadr-aanhangers roepen ‘Lang leve de leider!’ en tonen zijn beeltenis in Najaf waar de geestelijk leider zijn toespraak hield. Foto Reuters/Mohammed AmeenDuizenden Sadr-aanhangers roepen ‘Lang leve de leider!’ en tonen zijn beeltenis in Najaf waar de geestelijk leider zijn toespraak hield. Foto Reuters/Mohammed Ameen