Zeker 2 dagen wachten op giftest Moerdijk

Pas op zondag of maandag wordt definitief duidelijk of het roet dat na de brand in Moerdijk is neergedaald schadelijke stoffen bevat. Dat zegt Jan Kliest, coördinator van metingen voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Roetmonsters worden geanalyseerd op onder meer het gehalte van giftige dioxines. „Dat kan technisch niet sneller”, aldus Kliest.

Ook vanmorgen verzamelde het RIVM nog roetmonsters in het zuiden van Zuid-Holland, boven het Brabantse Moerdijk. Uit voorzorg heeft de burgemeester van Dordrecht gisteren geadviseerd in door rook getroffen gebieden kinderen niet buiten te laten spelen, geen groenten uit eigen tuin te eten en huisdieren niet buiten te laten. Uit eerdere metingen naar gevaarlijke stoffen bleek dat er geen schadelijke concentraties van stoffen als benzeen en tolueen in de lucht aanwezig waren.

De brandweer kon gisteren rond 22.00 uur stoppen met het nablussen van de brand op het terrein van Chemie-Pack. Twee panden van het bedrijf zijn verwoest. Een derde beschadigde pand van Chemie-Pack, met daarin een voorraad chemische stoffen, staat overeind. De vijftig personeelsleden van het bedrijf kwamen vanochtend bijeen bij een vestiging van Chemie-Pack in Roosendaal, waar de directeur hen toesprak, en vragen konden worden gesteld over praktische zaken als afgebrande auto’s. Alle bedrijven rond Chemie-Pack zijn weer open.

Over de oorzaak van de brand is weinig bekend. Werknemers van Chemie-Pack zeggen dat de brand is ontstaan tijdens het ‘afvullen van een lading’, meldt de Brabantse krant BN/De Stem. Een vonk zou mogelijk bij de ontvlambare stof zijn gekomen waardoor plotseling een hevige brand ontstond.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) gaat onderzoek doen naar de bestrijding van de brand, zo meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren. De IOOV wil dit binnen vier maanden afronden. Eerder liet ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten een onderzoek te beginnen.

Commentaar: Twee

Vegen tegen roet: pagina 5